Nordea får kritik från fackligt håll. Flera LO-förbund tänker lämna banken eller har redan gjort det. På bilden huvudkontoret i Stockholm.
Bild: Mostphotos
Nordea får kritik från fackligt håll. Flera LO-förbund tänker lämna banken eller har redan gjort det. På bilden huvudkontoret i Stockholm.

Fackförbund säger upp avtal med Nordea

FACKET2018-03-14

Nordea har problem med facket. Finansförbundet är kritiskt till att banken bygger ut verksamheten i det alltmer auktoritära Polen, och ett stort antal LO-förbund tänker lämna Nordea eller har redan gjort det.

Nordea fick sitt varumärke solkat 2016, när de så kallade Panamadokumenten avslöjade att banken hjälpt kunder att föra över pengar till skatteparadis.

Bankens arbetsgivarpolitik har också ifrågasatts. Förra vintern demonstrerade maskerade estniska banktjänstemän utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm i protest mot arbetsgivarens vägran att skriva på kollektivavtal och trakasserier mot facket.

Nu har TCO-förbundet Finansförbundet gått ut och varnat för bankens starka etablering i Polen. Tusentals personer har anställts där de senaste två åren, samtidigt som man planerar att dra ned på personal i de nordiska länderna.

”Vi tycker att Nordea bör ta sig en ordentlig funderare på den demokratiska utvecklingen i Polen och se om det är där man ska ha sina tjänster i framtiden”, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Ekot.

Beslutet att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors har också väckt stark kritik, inte minst för att banken hänvisat till svenska politiska beslut om bankavgifter och avdragsrätter. Det slutliga avgörandet sker i morgon torsdag, på Nordeas bolagsstämma, men enligt en rundringning som LOs tidning Arbetet gjort är ett stort antal LO-förbund på väg att avsluta sina affärer med banken.

Kommunal, Transport och Handels har beslutat att byta bank, och Pappers gjorde det redan när Panamaskandalen briserade. Elektrikerna, vars medlemsavgifter hanteras av Nordea, överväger att byta, Målarna har ett inriktningsbeslut om att göra det medan GS inväntar beslutet på bolagsstämman. Byggnads säger att man ska ”väga in vad som hänt” nästa gång förbundet gör en upphandling.

”Och det är inte själva flytten vi reagerar emot utan deras sätt att försöka påverka politiska beslut”, skriver Byggnads andre förbundsordförande Lars Hildingsson till Arbetet.

ST har avtal med Nordea, dock inte för kapitalplaceringstjänster. Men förbundet byter vid kommande månadsskifte till Handelsbanken. Beslutet fattades i höstas, utifrån rent affärsmässiga överväganden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA