Facklig kritik mot Polisens budget

STATSBUDGETEN2015-09-21

Polisens anslag ökar med 1,9 procent nästa år. Det är långt ifrån tillräckligt med hänsyn till den stora omorganisationen, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning. Det hon ser som positivt är att Polisen inte längre måste ha ett visst antal poliser i sin tjänst.

Regeringen skriver i årets budgetproposition att Polisen hädanefter inte är bunden till ett gammalt politiskt beslut om att myndigheten ska ha 20 000 poliser anställda. I stället ska verksamhetens behov styra sammansättningen av kompetenser och antalet anställda.

Det är en förändring som STs avdelningsordförande Karin Svenning anser är bra för verksamheten.

– Man använder i dag poliser till arbetsuppgifter som inte kräver polisiär utbildning. Det är ett oerhört resursslöseri.

Men i dagsläget får det knappast någon effekt, tror hon.

– Även om man öppnar upp rekryteringen finns inte ekonomiskt utrymme för att anställa något större antal av vare sig civilanställda eller poliser. Det är den stora och viktiga frågan för oss. Som vi ser det har vi brist på både poliser och civilanställda för att klara verksamheten på ett tillfredsställande sätt.

Genomförandekommittén för den nya polisorganisationen hade bedömt det totala behovet 23,1 miljarder kronor för 2015, en uppfattning som facken delade. I budgetpropositionen föreslås ett anslag på 21,2 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA