Facklig oenighet inom spårtrafiken

ST2014-04-16

STs förbundsstyrelse låter utreda organisation och stadgar för STs branschavdelning för spårtrafiken. Bakgrunden är en intressekonflikt som bland annat handlar om hur medlemmarnas pengar ska användas.

STs branschavdelning för spårtrafik består av 15 avdelningar som var och en för sig förhandlar med sin arbets­givare. Tillsammans lyder avdelningarna under en branschstyrelse.

Fyra av ST-avdelningarna – de vid SJ, Green Cargo, Hector Rail och Veolia – har skrivit till STs förbundsstyrelse och krävt att branschavdelningen ska upplösas och startas om på nytt.

Jerker Liljeberg i styrelsen för ST vid Green Cargo säger att bransch­avdelningens arbete inte har gagnat deras avdelningar.

– Vi har lagt fram våra problem under många år, men trots att vi företräder mer än hälften av medlemmarna, har vi bara upp till tre röster per avdelning, sedan är det stopp.

Både Jerker Liljeberg och Hans Pilgaard, ordförande för ST inom SJ, säger att deras avdelningar efterfrågat utbildningar för sina förtroendevalda i långt större utsträckning än vad som anordnats.

– Man har inte lagt en krona på utbildning, i stort sett, säger Hans Pilgaard.

De menar att pengarna i stället lagts på hög. Medlemsintäkterna är på drygt 1,5 miljoner kronor årligen. 900 000 kronor går ut till avdelningarna
medan resten stannar hos bransch­styrelsen. Enligt den senaste balansrapporten finns drygt 1,6 miljoner kronor på banken.

STs ombudsman Peter Söderman har fått förbundsstyrelsens uppdrag att utreda organisationen och ta fram ett par alternativa förslag.

– Jag pratar med alla inblandade och undersöker den fackliga verksamheten. Behöver man en parlamentarisk överbyggnad i form av en branschstyrelse eller kan man göra annorlunda? Det är en huvudfråga i utredningen, säger Peter Söderman.

Branschstyrelsens ordförande, Leif Fagerström, till vardags på ST vid Tågkompaniet, säger till Publikt att han tycker att utredningen behövs. Han vill dock inte kommentera eventuella motsättningar.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA