Fängelsedom för mutanklagade står fast

KRIMINALVÅRDEN2016-04-01

Svea hovrätt fastställer i en dom att en tidigare fastighetschef i Kriminalvården är skyldig till grova mutbrott. Också en vän till fastighetschefen och två medåtalade företagare döms för brott.

Hovrätten dömer den tidigare fastighetschefen till fängelse i tre och ett halvt år. En vän till fastighetschefen döms för medhjälp till fängelse i två och ett halvt år. Två företagare döms för bestickning till fängelse i två år respektive villkorligt. Mutbrotten begicks under åren 2005-2010.

Den huvudåtalades advokat Rune Brännström säger till SVT att han är mycket förvånad och besviken över domen:

”Vi gör bedömningen att det inte finns bevisning som gör att han kan fällas för mutbrott över huvud taget på någon punkt, om man tittar på hela målet”.

Enligt Rune Brännström kommer domen att överklagas till Högsta domstolen, som har att avgöra om man ska ges prövningstillstånd eller inte.

Enligt hovrätten har åklagarna bevisat att den förre fastighetschefen har tagit emot mutor av personer från företag som haft uppdrag med anknytning till Kriminalvårdens byggnationer av fängelser och häkten. Han döms också för att ha tagit emot mutor från ett företag som träffat ett hyresavtal med Rikspolisstyrelsen. Totalt har mutor till ett belopp om drygt 20 miljoner kr tagits emot.

Det mesta av mutorna har betalats ut till ett bolag som fastighetschefens vän ägde. I samband med att Kriminalvården och Rikspolisstyrelsen träffade avtal med tre olika företag har vännens bolag träffat avtal med samma företag. Hovrätten bedömer att ersättningarna var mutor för fastighetschefens tjänsteutövning i Kriminalvården och på Rikspolisstyrelsen. I ett par fall har mutor betalats direkt till fastighetschefen.

Åklagarna hade begärt att större belopp skulle förklaras förverkade hos de dömda och i bolag med anknytning till dem, samt att vissa bolag skulle åläggas företagsbot. Hovrätten har beslutat att värdet av mutorna ska förverkas, men har avslagit förverkandeyrkandena i övrigt. Två av bolagen har ålagts företagsbot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA