Fem fokusområden för förvaltningen

STATSFÖRVALTNING2013-06-13

Styrningen av den statliga förvaltningen och att säkerställa statsanställdas kompetens är två av fem områden som Statskontoret identifierat som särskilt viktiga för utvecklingen av statsförvaltningen.

Statskontoret har på regeringens uppdrag identifierat vilka strategiska förvaltningspolitiska utvecklingsbehov som finns inom de närmsta fem åren.

De fem förvaltningspolitiska utvecklingsområden Statskontoret lyfter fram är; styrning av statlig förvaltning, statlig organisering, verksamhetsutveckling i staten, statsanställdas kompetens och staten och marknaderna.

När det gäller statsanställdas kompetens är det ”fortsatt höga krav på att myndigheterna analyserar sina kompetensbehov och säkerställer att de har personal med de kompetenser som en effektiv verksamhet förutsätter”.

Statskontoret anser också att värdegrundsarbetet ”Offentligt etos” behöver utvärderas grundligt. Enligt myndigheten finns det även anledning att ytterligare utreda vilka korruptionsförebyggande åtgärder som myndigheterna vidtar.

På styrningsområde behöver omvandlingen till större myndigheter följas upp. Som exempel nämns Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Skatteverket och Skogsstyrelsen, men även Trafikverket, Migrationsverket och den kommande stora enmyndigheten Polismyndigheten.

”Det finns behov av att närmare analysera vilka förutsättningar som finns för att styra och följa upp stora myndigheter”, skriver Statskontoret och pekar särskilt på att följa upp om ”ombildade enmyndigheter, fungerar på ett ändamålsenligt sätt”.

Statskontoret ifrågasätter också det faktum att staten fortsätter att bedriva säljverksamhet, trots att den förvaltningspolitiska propositionen från 2009 slog fast att statliga myndigheter som regel inte bör sälja varor och tjänster på marknaden. Därför, skriver Statskontoret, är ett angeläget förvaltningspolitiskt utvecklingsområde att undersöka formerna och motiven bakom säljverksamheten på några myndigheter, liksom att förutsättningslöst pröva argumenten för och emot sådan verksamhet.

I rapporten pekar Statskontoret även ut samhällsfaktorer som kommer att ha en avgörande betydelse för utvecklingen av statsförvaltningen. Den demografiska utvecklingen, med en allt större andel äldre i befolkningen, kommer att leda till utmaningar för finansieringen av välfärden. Urbaniseringen leder till att demografin kommer att vara mycket olika i olika delar av landet. Medborgarna ställer allt högre krav på den digitala informationen, och kraven på e-tjänster kommer att öka. Internationaliseringen kommer att fortsätta och leda till nya krav på statsförvaltningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA