Fick hård kritik av borgerliga politiker

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-02-27

I dag utnämnde Alliansregeringen Mikael Sjöberg till högsta chef för en av landets största myndigheter. Men tidigare i sin karriär har han fått hård kritik – bland annat av borgerliga politiker.

2005 utsåg den dåvarande socialdemokratiska regeringen Mikael Sjöberg till generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. Han var då statssekreterare på socialdepartementet och hade arbetat på Regeringskansliet i över tio år, först som politiskt sakkunnig och senare som statssekreterare på inrikesdepartementet och finansdepartementet. Till Regeringskansliet kom han med en bakgrund som fackligt aktiv i Metall.

Utnämningen väckte kritik från flera håll. Anna Ekström, som då var ordförande för Saco, sade i en kommentar att forskningsinstitutets chef borde ha egen forskarbakgrund. Andra siktade in sig på att han kom från ett uppdrag som socialdemokratisk politisk tjänsteman, bland dem den dåvarande folkpartistiske riksdagsledamoten Tobias Krantz som i en interpellation tog utnämningen som ett exempel på hur regeringen enligt honom fortsatte att ”fördela högre statliga tjänster till lojala partikamrater”.

En tid efter utnämningen fick Mikael Sjöberg också kritik i tsunamikommissionens rapport för sin insats som statssekreterare i socialdepartementet under flodvågskatastrofen i Asien 2004. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund sade till Ekot att om partiet fick makten skulle Mikael Sjöberg förlora jobbet. Göran Hägglund ansåg att de som av kommissionen utpekades som ansvariga för allvarliga missgrepp ”inte ska befordras eller sitta i toppbefattningar i den svenska staten”.

I samband med att Mikael Sjöberg utnämndes till generaldirektör påpekade också flera medier att han var kusin till statsminister Göran Persson.

Själv kommenterade han senare diskussionen om släktskapet i en intervju med Publikts föregångare ST Press med att ”det försvann ganska snabbt”. Om den övriga kritiken sade han: ”Men jag har använts som ett verktyg i diskussionen om regeringens utnämningspolitik. Jag tror att man gjorde en ny bedömning när man såg mitt arbete och min bakgrund.”

Intervjun gjordes hösten 2007, när Mikael Sjöberg precis tillträtt sitt nästa jobb, som generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Arbetslivsinstitutet lades ned av den nytillträdda borgerliga regeringen efter valet 2006, men kort efter nedläggningen berättade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin alltså att Mikael Sjöberg fått ett nytt uppdrag, och berömde vid utnämningen hans stora kapacitet och arbetsförmåga.

På Arbetsmiljöverket väntade ett tufft nedskärningsprogram på den nya chefen – nära en tredjedel av myndighetens anslag skulle försvinna. Under Mikael Sjöbergs tid i ledningen har myndigheten ålagts nya besparingskrav och Publikt har rapporterat om hur den regionala närvaron i och med den senaste omorganisationen minskar.

I maj 2013 förlängde regeringen Mikael Sjöbergs förordnande som generaldirektör för Arbetsmiljöverket till 2016, men nu går han alltså i stället vidare till posten som chef för en av Sveriges största myndigheter.

Publikt har också uppmärksammat Mikael Sjöberg flitiga twittrande - något han själv kallar ”en extremt bra omvärldsbevakning”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA