Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som McEnroe och Borg inför den  historiska Wimbledonfinalen 1980. "Historien är dramatisk och nog mörkare än många förväntar sig", säger Sverrir Gudnason.
Bild: Julie Vrabelová
Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som McEnroe och Borg inför den historiska Wimbledonfinalen 1980. "Historien är dramatisk och nog mörkare än många förväntar sig", säger Sverrir Gudnason.

Filmen om Borg en dramatisk historia

KULTUR: FILM2017-09-01

Skådespelaren Sverrir Gudnason får många eftertraktade roller. Att spela tennislegendaren Björn Borg på filmduken går dock utanpå det mesta. ”Det är jätteroligt och en ära att få gestalta denne svenske ikon”, säger han till Publikt.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Nyheten att det skulle göras en film om Björn Borg släpptes på filmfestivalen i Cannes 2016, och väckte stor uppmärksamhet.
– Björn Borg är ju ett känt och aktat idrottsnamn världen runt, även på Island där jag växte upp, och han bemöttes som en rockstjärna. När jag fick erbjudandet att göra rollen tänkte jag först ”det går inte”, säger Sverrir
Gudna­son
.

Men, fortsätter han, snart tog lusten och magkänslan över.
– Jag kan lära mig något av det här. Inte minst för att manuset är så bra. Historien är dramatisk och nog mörkare än vad många förväntar sig. Den visar vilken anspänning det är att tävla på elitnivå och hur ensamt det är på toppen.

Handlingen fokuserar på en vecka i Borgs liv, 1980, då han möter det amerikanska stjärnskottet John McEnroe i Wimbledonfinalen. En match som har utnämnts till tennishistoriens viktigaste kamp.
– De två framställdes som sten­hårda rivaler, men utvecklade en nära vänskap. De insåg att de var de enda som riktigt förstod varandra, säger Sverrir Gudnason, som själv blivit god vän med Shia LaBeouf som spelar McEnroe.
På läktaren sitter tränaren Lennart ”Labbe” Bergelin och Borgs fästmö Mariana Simionescu – som spelas av Stellan Skarsgård och Tuva Novotny – tätt ihop som stelnade av nervositet. Lennart Bergelin upprepar mantrat han gett Borg. En boll i taget!

– I tennis gäller det att satsa allt på varje boll. I skådespeleri är det motsatsen som gäller. Det är så lätt att överladda en scen. Du måste slappna av och tänka på att dramatiken ska uppstå i publikens huvud, säger Sverrir Gudnason.

För att efterlikna Björn Borgs fysik har Sverrir Gudnason hårdtränat. Under ett halvår spelade han tennis två timmar om dagen, jobbade med en personlig tränare, och åt och drack närings­riktigt som en elitidrottare.
– Det var lite surt att inte få ta en öl eller en pizza ibland. Men jag har aldrig mått så bra som när jag kom över träningströskeln, säger han.

Att låta håret växa axellångt och klä sig i dåtidens moderiktiga kläder – utsvängda jeans, blommiga skjortor och kavajer med breda slag – gillade Sverrir Gudnason, som tycker Björn Borgs look var jättesnygg.

För att fånga tennisstjärnans psyke har han studerat tv-klipp, läst artiklar, intervjuer och böcker.
– Många menar att det måste vara svårt att ringa in Björn Borgs personlighet eftersom han svarade så fåordigt på frågor. Men denna skygghet och inte­gritet berättar mycket. Det gör även blickar, det karismatiska leende han kunde visa, hållningen och gångstilen. Det är även viktigt att visa att Borg var en person på tennisplan och en privat, säger Sverrir Gudnason.

Sverrir Gudnason har undvikit att träffa Björn Borg personligen, för att kunna göra en självständig tolkning.
– Men nu när filminspelningen är klar möter jag honom gärna, säger han. Björn Borg har engagerat sig i filmen och varit med under inspelnings­dagar, dock inte då jag haft några scener. Dessutom spelar hans son, Leo Borg, sin pappa som ungt tennislöfte.

En viktig del i filmen är den täta relationen mellan Borg och Bergelin.
– ”Labbe” var som en fadersfigur för honom. Då är det inte konstigt att det uppstår spänningar mellan dem, säger Sverrir Gudnason.

En del av framgångens pris var att det var omöjligt för Björn Borg att få vara i fred på stan.
– Det är förståeligt att han ofta förskansade sig på hotellrummet med Bergelin och Mariana. De tre utgjorde hela team Borg och var nästan ständigt på resande fot, säger Sverrir Gudnason.

Wimbledonfinalen filmades i ett stekhett Prag. Scenen från Studio 54, symbol för det nöjesliv som Borg drogs in i, på Trädgårn i Göteborg. I denna stad utspelade sig även tv-serien ”Upp till kamp” där Sverrir Gudnason fick sitt stora genombrott som arbetarkillen Tommy. Efter det har han gjort mer än 50 roller på film och tv och Guldbaggebelönats dubbelt upp.

Inför intervjudagarna med Sverrir Gudnason visas en råkopia av Borg. Till Publikt säger han att ”nu väntar kritikernas dom”. Att rollen kan leda till en internationell karriär kommenterar han fåordigt, likt Björn Borg:
– Chansen finns.

ÄMNEN:

Kultur Film
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA