Finländska postanställda strejkar

FINLAND2015-11-23

I torsdags klockan 16 gick finländska postanställda ut i strejk. Strejken kommer att pågå till 30 november om ingen uppgörelse träffas innan dess. I dag,måndag, träffas parterna igen, skriver Svenska Yle i Finland.

Bakgrunden är att Post- och logistikunionen, PAU, och arbetsgivarna sedan 1 november förhandlar om ett nytt kollektivavtal. Förhandlingarna har försvårats av arbetsgivarnas krav på besparingar och nedskärningar. Arbetsgivarna vill exempelvis ha lägre tillägg för skiftarbete, vilket PAU räknar med ska leda till lönesänkningar på flera tusen kronor. Dessutom vill arbetsgivarna säga upp personal och införa sämre arbetstidsavtal , skriver Sekotidningen.

Svenska Yle i Finland skriver att onsdagens förhandlingar ledde till att riksförlikningsman Minna Helle konstaterade att det inte fanns några förutsättningar för att nå en överenskommelse i konflikten mellan postarbetarna och finländska Posten.

I torsdags klockan 16 utbröt därför strejken som består av flera tidsbundna strejker och berör brev- och tidningsutdelning och arbete på postterminaler. I torsdags gick postsorteringen i Helsingfors och Vanda ut i strejken. På fredagen strejkade även tidningsutdelningen i Nyland och postutdelningen i Helsingfors. Sekotidningen uppger att totalt 4 000 postanställda kommer att beröras i strejken.

Finländska posten, Posti, skriver på sin hemsida att brev, tidningar och direktreklam kommer att försenas. Värst förseningar, upp till flera veckor, kommer det att bli på försändelser som inte kan hanteras maskinellt utan måste sorteras för hand.

”Konsekvenserna av störningarna blir större än vad vi tidigare räknat med eftersom vi inte kommer att använda tillfällig inhyrd arbetskraft”, skriver Posti.

Strejken kommer att pågå till 30 november om ingen uppgörelse nås innan dess. I dag måndag ska parterna träffas på nytt.

PAU begärt stödåtgärder från de finska transportförbunden. Enligt Svenska Yle i Finland har näringsminister Olli Rehn vädjat till alla som har med postkonflikten att göra att inte låta det blir en spiral av strejker och stödstrejker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA