Annons:
FINLAND
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Finländskt fack startar arbetsförmedling

Fackförbundet Unionens finländska systerorganisation Pro startar arbetsförmedling, där medlemmarna får jobberbjudanden i mobilen. Det rapporterar Unionens tidning Kollega.

Pros rekryteringstjänst blir den första i sitt slag i Finland. Fackförbundet har 120 000 medlemmar och tänker sig att tjänsten, i form av en gratis mobilapp, ska kunna nå alla medlemmar i slutet av året. Under hösten görs ett test bland anställda inom informations- och kommunikationsteknik i Helsingfors.

När medlemmen fyllt i uppgifter om sig själv är det upp till arbetsgivare att höra av sig om möjliga jobb. Särskilt viktiga att nå för Pro är medlemmar som är långtidsarbetslösa. ”Varje medlem bör ges möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet”, säger Pros ordförande Jorma Malinen till Kollega. Facket erbjuder även personlig vägledning och coachning.

Bakgrunden till satsningen är bland annat att den statliga arbetsförmedlingens resurser skurits ned. Jorma Malinen bedömer att arbetsförmedling i framtiden kommer att bedrivas alltmer av privata och kommersiella aktörer. Syftet med Pros rekryteringstjänst är dock inte att ge vinst.

I Sverige driver IF Metall sedan några år en egen arbetsförmedling.

Bli den första att tycka till!