Annons:
finland
Nyhet
AVSören ViktorssonTyck till!

Finsk lokförarstrejk mot privatiseringar

Så gott som alla tåg står stilla i dag i Finland. Orsaken är att lokförarna inledde en strejk på måndagskvällen i protest mot regeringens planer att konkurrensutsätta passagerartrafiken.

I förra veckan presenterade Finlands mitten-högerregering ett förslag om att konkurrensutsätta passagerartrafiken som i dag sköts av det helstatliga VR.

”Förslaget är lika huvudlöst som om Finnair tvingades skänka bort sin materiel till utländska flygbolag och därefter konkurrera med dessa”, konstaterade Lokmannaförbundets ordförande Tero Palomäki i ett pressmeddelande.

Klockan 19 svensk tid i går, måndag, inledde Lokmannaförbundet en strejk som ska vara till och med midnatt natten till onsdagen.

Det är bara tågtrafiken till och från Ryssland som är igång och enligt vittnesuppgifter var Helsingfors järnvägsstation i stort sett öde nu på morgonen.

Konfliktläget trappades upp på måndagen när sju andra fackförbund inom transportbranschen meddelade att de vid behov är beredda att stödja lokförarna i deras kamp mot regeringens planer.

Förutom Järnvägsarbetarnas förbund och Järnvägstjänstemännens förbund handlar det även om Transportfacket AKT, Luftfartsunionen, Post- och Logistikunionen PAU, Sjömansunionen samt Flygvärdinne- och Stewardföreningen.

Regeringens planer handlar inte om att försöka sälja ut delar av det helstatliga VR. Däremot vill man spjälka upp företaget i tre bolag; Ett för service och underhåll, ett för fastighetsskötsel och ett som svarar för materielen, det vill säga tågen och uthyrningen av dessa.

Från fackligt håll påpekar man att materielen på de finska järnvägarna är av mycket hög klass och att en konkurrensutsättning vore ett stort misstag.

VRs förvaltningsråd samlades på måndagen för att få mer information om vad kommunikationsdepartementets förslag om en uppdelning av bolaget skulle innebära.

Några ytterligare utspel från fackligt håll förelåg inte på tisdagsförmiddagen.

Den breda sympatiyttring lokförarna fått från sju närstående förbund vittnar om hur viktig frågan om konkurrensutsättning är för löntagarna i Finland.

Bli den första att tycka till!