Annons:
Luftfartsverket
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Fjärrstyrning av trafiken vid fyra flygplatser

Luftfartsverket, LFV, och flygplatsbolaget Swedavia har avtalat om flygtrafikledning på distans vid ytterligare fyra flygplatser – Kiruna, Umeå, Åre Östersund och Malmö.

Den gemensamma kontrollcentralen för flygtrafikledning på distans för de fyra flygplatserna kommer att etableras vid Arlanda flygplats i Stockholm. Enligt pressmeddelandet planerar LFV sedan tidigare också för distanstrafikledning med RTS av flygplatserna i Sundsvall Timrå och Linköping.

”Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige. Swedavia är LFVs största flygplatskund och att stödja utvecklingen av Swedavias förmåga och affär har högsta prioritet för LFV”, kommenterar LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

Som Publikt skrivit tidigare är ST inom Luftfartsverket kritiska och har framfört att man anser att det finns såväl ekonomiska som säkerhetsmässiga osäkerhetsfaktorer.

"Vi tycker att man ska testa mer innan, annars riskerar man ju att bli bakbunden av tekniken. Med ett fjärrstyrt system blir vi också helt beroende av att tek­niken fungerar", sade Daniel Vestling, ledamot i STs avdelningsstyrelse då.

Bli den första att tycka till!