Annons:
Försäkringskassan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Fjorton bolag stoppade från assistans

Försäkringskassan har stoppat utbetalningar av ersättning till 14 privata assistansbolag. I flera år har myndigheten betalat ut mångmiljonbelopp till oseriösa och brottsliga bolag, uppger Ekot.

De 14 stoppade assistansbolagen har fått ut många miljoner kronor i ersättning för insatser i enlighet med LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Pengarna  som betalats ut var avsedda för att hjälpa personer med svåra funktionsnedsättningar.

”Det finns tidigare dömda personer, som är dömda för ekobrott och faktiskt avtjänat fängelsestraff, som har ledande ställning i flera assistansbolag som vi har stoppat”, säger Försäkringskassans nationella samordnare Linus Nordenskär till Ekot.

Försäkringskassan har kunnat konstatera att de nu avstängda bolagen inte betalat ut avtalsenliga löner, att de betalat svarta pengar och att personer som fått lön för arbete med personlig assistans betalat tillbaka sin lön till företrädare för bolagen. De oseriösa bolagen samarbetar också genom att hjälpa varandra. Bland annat förs brukare med funktionsvariationer över till ett nytt bolag om det bolag som haft ersättning för assistans till dessa får sitt tillstånd indraget.

Bli den första att tycka till!