Fler anmäler efterforskning av källor

ÖPPENHET2015-02-12

I fjol fick Justitiekanslern ta emot rekordmånga anmälningar om brott mot grundlagens efterforsknings- och repressalieförbud, skriver Journalisten. JK Anna Skarhed oroas av utvecklingen.

Offentligt anställda har rätt att berätta för journalister om innehållet i hemliga handlingar utom i några få undantagsfall. Arbetsgivaren får inte försöka efterforska källan eller utöva repressalier mot den som lämnat informationen.

Men antalet anmälningar till Justitiekanslern, JK, om brott mot efterforsknings- och repressalieförbudet har ökat, skriver Journalisten. 2014 kom det in 23 anmälningar. 1990 kom det bara in en anmälan, men antalet har pendlat under åren.

JK Anna Skarhed säger till Journalisten att hon upplever att det blivit värre med åren. Något som kan bero på att fler anmäler eller att det har blivit lägre i tak.

”Jag tror inte att straffhotet är det viktigaste här, det är sällan effektivt som prevention. Det viktigaste är att vi diskuterar saken, lyfter upp den och konstaterar att det inte är okej”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA