Annons:
De fällande domarna för mutbrott ökar samtidigt som anmälningarna ligger på en konstant nivå, uppger Ekot.Bild:Mostphotos
Korruption
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Fler blir fällda för mutbrott

Antalet fällande domar i mutbrottsmål ökade kraftigt 2017 jämfört med de senaste åren, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Samtidigt har antalet anmälningar om misstänkta mutbrott legat relativt konstant.

Antalet fällande domar för mutbrott har ökat från ett genomsnitt på cirka 15 årligen det senaste decenniet till närmare 30 under 2017. Antalet anmälningar om misstänkta mutbrott har sedan 2007 varit relativt konstant runt 100-150 stycken, enligt Ekot. Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, säger till Sveriges Radios Ekot att det går att identifiera särskilt utsatta områden för mutor och mutförsök, däribland olika slag av tillståndsgivning:

”Flest domar rör sektorn vård och omsorg och kontakter mellan den offentliga verksamheten och den privata. Och det kan säga att benägenheten att upptäcka och rapportera saker möjligen kan ha ökat. Ett antal domar i år är kopplade till körkort och den typen av prövningar av saker som är åtråvärda”, säger hon till Ekot.

Samtidigt ser hon tecken på att attityderna i samhället förändra. Fler och fler myndigheter och organisationer i det offentliga livet säger ifrån att de inte vill ha några julgåvor.

”Överlag skulle jag säga att det har skett en jättestor förändring kring vilka gåvor som ges från det privata till det offentliga”, säger Natali Phalén till Ekot.

Bli den första att tycka till!