Fler forskarutbildade på högskolan

HÖGSKOLAN2015-06-16

En växande andel av personalen på landets lärosäten har en grundläggande forskarutbildning. Två av tre som arbetar med undervisning eller forskning har utbildning på forskarnivå.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, har andelen forskande och undervisande personal med utbildning på forskarnivå ökat med nio procentenheter den senaste tioårsperioden. Under förra året hade två tredjedelar en utbildning på forskarnivå, vilket motsvarar 19 500 så kallade helårspersoner.

Var fjärde bland forskande och undervisande personal, eller drygt 7 100 personer, är verksamma inom medicin och hälsovetenskap, tätt följt av samhällsvetenskap. Naturvetenskap är det tredje största området med 6 200 helårspersoner. Sju av tio av all forskande och undervisande personal jobbar på landets tio största lärosäten, med Uppsala och Lunds universitet i topp.

Totalt minskade antalet anställda individer på universitet och högskolor med 0,5 procent under förra året. Men samtidigt ökade antalet helårspersoner med en procent. Totalt jobbade 75 300 personer på lärosätena och antalet helårspersoner var 60 700. Könsfördelningen är mycket jämn med 51 procent kvinnor och 49 procent män. Bland forskande och undervisande personal har sju av tio en tillsvidareanställning. Tillsvidareanställningar är något vanligare bland män. Av kvinnorna har 67 procent en tillsvidareanställning och av männen 71 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA