Fler högskoleplatser i nästa budget

REGERINGEN2014-10-06

Helene Hellmark Knutsson, S, är ny minister för högre utbildning och forskning. Hon vill verka för att fler ska kunna studera vidare. Hon vill även öka andelen kvinnliga professorer.

Helene Hellmark Knutsson, 45, går från landstingspolitiken i Stockholm till posten som minister för högre utbildning och forskning. Rikspolitiken är ny för henne. Helene Hellmark Knutsson började sin politikerkarriär i Sundbybergs kommun där hon under nio år var kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har en regional förankring. Nu blir det viktigt för mig att bygga upp ett nätverk även utanför Stockholm, säger hon.

Erfarenheterna från Stockholms läns landsting stärkte Helene Hellmark Knutsson i övertygelsen att högskolestudier och forskning är avgörande frågor för framgång.

– I landstinget handlade det om att klara av kompetensförsörjningen och kvaliteten, främst inom vården. För landet som helhet är de här två frågorna också avgörande om vi ska klara jobben och den globala konkurrensen.

Av regeringsförklaringen framgår att regeringen vill utöka antalet högskoleplatser i hela landet. Hur stor ökningen ska vara denna mandatperiod är något Helene Hellmark Knutsson vill återkomma om i budgetpropositionen.

– Det är en fråga som bereds just nu. Den ska dessutom diskuteras med lärosätena själva så att ökningen blir bra utifrån deras behov. Det är också viktigt att de känner att de klarar av fler utbildningsplatser.

Den nya regeringen vill även öka andelen kvinnliga professorer, enligt regeringsförklaringen.

– Det är en mycket viktig fråga för oss som feministisk regering. Hur strategin för ökningen ska se ut får vi återkomma om och även om delmålen.

Vet du hur stor andel av professorerna som är kvinnor?

– Nej, det vet jag faktiskt inte, men det är antagligen alldeles för lågt, säger Helene Hellmark Knutsson.

Enligt Universitetskanslersämbetets senaste årsrapport hade 6 100 personer professors titel 2013. Av dessa var 1 450, eller 24 procent, kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA