Fler utbildningar ska valideras

UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLERÅDET2015-11-23

En del av de personer som kommer till Sverige saknar fullständig dokumentation av sin utbildning. Nu har Universitets- och högskolerådet fått regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till en försöksverksamhet för att fler ska få sin utbildning validerad.

”I dag ser vi en stor brist på bland annat lärare och sjuksköterskor. Det vore slöseri om folk då inte fick gå klart sin utbildning eller få den som de bär med sig validerad. Det har vi inte råd med”, skriver socialdemokratiska Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Försöksverksamheten ska rikta sig till personer som saknar fullständig dokumentation av sin utländska gymnasiala eller eftergymnasiala utbildning. Den ska även omfatta personer som har en dokumenterad men oavslutad utländsk eftergymnasial utbildning.

Målet är att fler ska få sina kvalifikationer godkända och snabbare komma in på fortsatt utbildning eller etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringen skriver att den modell som utvecklas i försöksverksamheten ska kunna användas av alla som behöver få utbildning eller annan kompetens bedömd och erkänd.

Universitets- och högskolerådets förslag till försöksverksamhet ska kunna inledas under 2016 och avslutas 31 december 2020. Uppdraget ska utföras i nära samarbete med universitet och högskolor samt Myndigheten för yrkeshögskolan.

Samtidigt tillsätter regeringen en kommitté, en nationell valideringsdelegation, som ska lämna förslag på en nationell strategi för validering.

I dag sker validering både inom utbildningsväsendet och arbetslivet och en person kan behöva gå igenom flera system för att få sin kompetens godkänd, skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic i ett pressmeddelande.

Målet med delegationens arbete är ta fram ett långsiktigt och överblickbart system för validering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA