Annons:
Avtalsrörelse
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Flygstrejk hotar på SAS

Två norska och ett dansk pilotfack har varslat om strejk mot delstatliga SAS. Avtalsförhandlingarna har strandat och Dansk Pilotförening kommer att stoppa kortflygningar inom Europa från 11 september.

Sas fick ta emot strejkvarslen från Dansk Pilotförening och de norska Norske SAS-flygeres Forening, NSF, och Sas Norge Pilotforening, SNF, i fredags, uppger danska och norska medier. De tre fackförbunden organiserar två av tre av Sas piloter. Också Svensk Pilotförening, SPF, står utan kollektivavtal med Sas sedan i mars, men har ännu inte beslutat om några konfliktåtgärder.

”Det har inkommit varsel från tre föreningar, en i Danmark och två i Norge. För Norge är omfattningen av en eventuell strejk inte angiven. I Danmark gäller varslet alla short-haul-piloter som är organiserade i DPF”, säger Anna Kansell på SAS pressjour till TT.

Short-haul står för kortdistansflygningar inom Europa som är kortare än 1 500 kilometer. Enligt SAS kan de varslade strejkerna också komma att drabba svenska resenärer.

Förhandlingarna handlar bland annat om nya arbetsvillkor och schemaförändringar, där arbetsgivarna vill ha större flexibilitet i schemaläggningen för främst kort- och medeldistansrutter.

”Vi har inte lagt något konfliktvarsel, och om det är aktuellt med eventuella konfliktåtgärder framöver eller inte, det kan jag inte kommentera. Vi ska träffas för nya förhandlingar inom kort”, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF, till TT.

Bli den första att tycka till!