Födelsedatum avgör domstolsmål

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-10-20

Om man vill överklaga ett beslut från Försäkringskassan har man en fördel om man är född i slutet av månaden och bor utanför Stockholm. En ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISP, visar att det finns skillnader i förvaltningsdomstolarnas behandling av ärenden.

Undersökningen visar att det finns stora och svårförklarliga skillnader i andelen ändrade beslut hos olika förvaltningsdomstolar, som är den instans där man kan överklaga Försäkringskassans beslut. Den enskildes möjlighet att få bifall i sitt sjukförsäkringsärende beror på när i månaden man är född och var ärendet handläggs. Ärendena fördelas mellan Försäkringskassans omprövningsenheter utifrån den försäkrades födelsedatum.

”Följden blir att försäkrade som är födda i första halvan av månaden och bor i Stockholm har svårare att få bifall i sitt sjukförsäkringsärende än försäkrade som är födda i andra halvan av månaden och bor i till exempel Luleå eller Jönköping”, skriver projektledaren Emma Rönström i ett pressmeddelande.

Enligt ISP finns det ett stort utrymme att tolka socialförsäkringsreglerna på olika sätt. Den viktigaste orsaken till skillnaderna mellan förvaltningsrätterna är sannolikt att de har olika organisation och att det finns skillnader i handläggningen och dömandet i socialförsäkringsmålen.

En annan problematik som rapporten tar upp är att parterna i socialförsäkringsmål inte är jämnstarka. Den person som ärendet berör saknar ofta kunskaper om socialförsäkringsreglerna. Det är därför viktigt att domstolarna har tillräckligt med resurser för att utreda målen och skriva tydliga domskäl, skriver ISP.

”Det kan också diskuteras om inte fler skulle ha tillgång till ombud”, anser Emma Rönström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA