Jonas Telégin tävlar i EM i Plzeň i Tjeckien i somras. Det blev en tredjeplats. »Jag vet inte varför det går bra, men jag är väldigt fokuserad«, säger han. Foto: Privat.
Jonas Telégin tävlar i EM i Plzeň i Tjeckien i somras. Det blev en tredjeplats. »Jag vet inte varför det går bra, men jag är väldigt fokuserad«, säger han. Foto: Privat.

Fokusering ger honom medaljlyft

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-11-18

När verksamhetssamordnaren och ST-medlemmen Jonas Telégin går hem från sitt jobb på Arbetsförmedlingen väntar nästa utmaning. Han lyfter över 200 kilo och har kammat hem medaljer både i EM och veteran-VM i styrkelyft.

Hur kommer det sig att du lyfter så tungt?
– Det började med att jag brukade träna på gymmet, som vem som helst. Där började jag umgås med några som tränade styrkelyft och märkte att det gick ganska bra för mig. Jag var relativt gammal redan då, hade fyllt 39 år när jag började tävla. Två år senare tävlade jag i SM. Jag vet inte varför det går bra, men jag är väldigt fokuserad. Det spelar ingen roll om det är inför SM eller om det är på jobbet – jag har alltid en målbild och jobbar hårt efter den.

Vilken är din målbild nu?
– När det gäller styrkelyftet är det DM om två veckor och efter det vinter-SM i Örebro. Det är viktigt för mig att nå framgångar och resultat. Men arbe­tet i klubben är större än så. Jag jobbar mycket med att coacha ungdomar. Vi jobbar med skolverksamhet och ordnar prova på-dagar. Där kan vi nå ung­domar som kan börja träna för att komma på rätt spår i livet. De kan komma till vårt gym. Det är inte som att gå till ett gym hos de stora kedjorna.

På vilket sätt är det annorlunda?
– Vårt gym är inte flashigt och stort och flott utan det ligger i en källarlokal och det känns. Jag tror att många trivs med det, det är skönt. Man kan komma till oss och vara den man är. Man behöver inte heller en massa utrustning och investeringar. Alla är välkomna. Nu ökar dessutom sporten, särskilt bland tjejer och det är roligt.

Ser du några paralleller mellan ditt jobb och träningen?
– Ja, verkligen. På jobbet är jag verk­sam­hetssamordnare. Det handlar om att ha uppföljning av våra uppdrag, kopplat till ekonomin. Jag jobbar med att försöka hitta lösningar och metodutveckla vårt arbetssätt. Jag tycker faktiskt att det känns väldigt likt styrkelyftning: man skapar sig ett mål och sen fokuserar man all sin energi för att nå dit.

Du har tävlat i veteranklass i nästan tio år. Hur länge klarar man att lyfta så tungt som man gör i styrkelyft?
– Jag tänker aldrig på det sättet. Jag blev veteran nästan direkt när jag hade börjat tävla. Nästa år fyller jag 50. Men det finns tävlingsklasser för 50–60-åringar, 60–70 och 70+. Så det finns egentligen inget slut. Återhämtningsperioderna blir längre när man är äldre, men om man planerar träningen bra är det bara att köra vidare.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA