Dan Fransson är övertygad om att hans analyser bidragit till att minska överbelastningsskadorna hos fotbollsspelarna i Elfsborgs allsvenska lag.
Bild: Tobias Guldstrand
Dan Fransson är övertygad om att hans analyser bidragit till att minska överbelastningsskadorna hos fotbollsspelarna i Elfsborgs allsvenska lag.

Följer Elfsborgs spelare med gps

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-10-31

ST-medlemmen och doktoranden på Göteborgs universitet, Dan Fransson, har ett något udda deltidsarbete. Han jobbar som matchanalytiker åt allsvenska fotbollslaget Elfsborg. Fördelarna för forskningen, att jag har ett ben i verkligheten, är uppenbar, säger han.

Vad gör du åt Elfsborg?

– Jag analyserar att spelarna har rätt träning i förhållande till matcherna. Främsta verktyget är en gps-sändare som sitter i en väst mellan skulderbladen på spelarna – både på träning och på matcher. Den mäter träningsbelastningen och resultatet används för att analysera hur varje individuell spelare ska träna så att de känner sig på topp till matcherna.

Det finns en app också?

– Ja, som komplement finns ett frågeformulär i en app. I den är det några enkla frågor där de fyller i hur de mår och hur det känns. Det finns också möjlighet att skriva till ett frisvar – som att personen är lätt förkyld eller känt sig sliten några dagar.

Vad tycker spelarna om systemet?

– I början var de väl inte så positiva, hehe. De ville inte ha den på matcher. Men nu har de vant sig.

Har laget haft någon nytta av systemet?

– Förutom att få spelarna i toppform till matcherna är ett syfte med analysen att minska överbelastningsskadorna. Och de har minskat för varje år. Det beror såklart på fler saker, men jag är övertygad om att analyserna har bidragit. Vi har kunnat se att när belastningen ökar för snabbt så ökar också skadorna.

På vilket sätt har du nytta av deltidsjobbet i din forskning?

– Jag har både nytta av jobbet hos Elfsborg som doktorand och vice versa. Det som jag kommit fram till i min forskning på andra spelare har jag tagit med mig in i Elfsborg. Och jobbet ger mig dels möjlighet att testa min forskning, dels kunskap om vilken forskning som faktiskt saknas. Jag anser att det skulle behövas mer forskning kopplat till verkligheten därute.

I höst håller du kurser i matchanalys?

– Ja, på grundnivå i tränings- och matchanalys, här på institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Kursen är öppen för alla, det behövs ingen förkunskap på akademisk nivå. Det är studenter från hela landet. Sedan ska jag försöka börja skriva på min avhandling i höst också.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA