Företagshälsovård ser bara individen

ARBETSMILJÖ2015-09-28

Företagshälsovården i den offentliga sektorn fungerar mestadels endast som plåster på såren för den enskilde. Alltför sällan undersöker företagshälsovården om ohälsan har samband med arbetsmiljön, enligt forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sjukfrånvaron har ökat i den offentliga sektorn, som sysselsätter omkring en miljon människor. Arbetsmiljöforskare på IVL har granskat hur företagshälsovården bidrar till att förebygga ohälsa.

I ganska liten utsträckning, visar det sig. Främst sysslar man med rehabilitering för den som redan är sjuk, eller andra individuella satsningar som hälsoundersökningar.

Sådant hälsoarbete är i och för sig bra, men begräsningen innebär att företagshälsovårdens expertkunskaper inte utnyttjas, menar forskarna. I rehabiliteringsarbetet är det exempelvis långt ifrån självklart att man tittar på hur arbetsplatsen ser ut. ”Något hårdraget kan resultaten tolkas som att arbetsmiljöproblemen individualiserats”, skriver IVL-forskaren Lisa Schmidt i ett pressmeddelande.

Företagshälsovården ses i dag ofta som en resurs för arbetsplatsens personalavdelning, vilket är en begränsning i förhållande till vad som sägs i arbetsmiljölagen, skriver Lisa Schmidt.

”När inte företagshälsovården stödjer arbetsmiljöarbetet så bidrar man inte heller till analys eller förbättring av arbetsmiljön och arbetsförhållanden i den utsträckning som är tänkt. Forskning om hur goda arbeten skapas kommer inte verksamheterna till godo.”

Rapporten från IVL redovisar hur företagshälsovården fungerar i sju kommuner och fyra landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Peter M (ej verifierad) tis, 09/29/2015 - 15:19
Man får det man beställer. Det grundläggande problemet är inte vad företagshälsovården levererar utan vilka tjänster som kommuner och landsting upphandlar.
Inlagt av Freja (ej verifierad) tis, 09/29/2015 - 21:50
Hej
Jag har skadat ryggen på jobbet. Företags hälsovården i samtal med min chef bestämde att min skadan är inte på grund av arbetet fast jag blev slagen på jobbet. Företags läkaren tyckte att det inte var något med mig och jag kan gå jobba fast jag hade ont på ryggen och foten hade blivit stel.
På vårdcentralen undersökte en läkare mig och jag blev 3 veckor sjukskriven och fick också hjälp av sjukgymnast.
Vad tycker ni om företags läkare? Gjorde han rätt?Kan de rakt säge att företaget kan inte spendera pengar på dina besvär?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA