Förhandlar vidare om ändrad arbetsrätt

ARBETSRÄTT2014-01-31

Privattjänstemannakartellen, PTK, och Svenskt Näringsliv fortsätter förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal. Den mest kontroversiella frågan är förändringar av turordningsreglerna.

Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal för privatanställda tjänstemän har pågått sedan 2011. PTK, som är en samverkansorganisation med Unionen som största förbund, vill få till stånd ett stärkt avtal som också omfattar visstidsanställda och personer som blivit av med jobbet på grund av ohälsa.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv vill i gengäld att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, ”sist in – först ut” ändras. I stället för anställningstid ska det vara kompetens som avgör vem som får vara kvar när ett företag minskar sin personal.

Förändringar av turordningsreglerna är svårsmälta för de fackliga organisationerna.

I november kom Arbetet över ett läckt dokument från förhandlingarna där PTK föreslog en utökning av antalet nyckelpersoner som arbetsgivaren kan undanta vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

PTKs kommunikationschef Jonas Mellqvist säger till Publikt att PTK visserligen lagt fram ett sådant dokument, men att det var ett förhandlingsunderlag och inte något färdigt förslag.

PTKs och Svenskt Näringslivs planer på att ha ett avtalsförslag på plats före jul sprack och nu aktar man sig för att gå ut med ett nytt datum. Men förhoppningen är att kunna enas under våren, i tid före riksdagsvalet i höst.

– Men vi har en del frågor kvar att brottas med, förklarar Jonas Mellqvist.

En av de svåraste frågorna för PTKs förhandlare kan vara att ena medlemsförbunden. Det läckta förslaget har fått hård kritik av bland andra Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer:

”Om det här avtalsförslaget blir verklighet kan vi sluta med de lokala förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. Det kommer helt enkelt inte längre finnas något att förhandla om”, säger han till tidningen Ingenjören.

Jonas Mellqvist säger att alla PTK-förbunden måste vara överens innan man skriver på ett nytt avtal. Enligt Arbetet finns också tveksamheter på arbetsgivarsidan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA