Förlikning om diskriminering på hotell

DISKRIMINERING2015-10-05

Hotell Sheraton i Stockholm har träffat en förlikning med den romska kvinna som nekades frukost efter en hotellövernattning 2014. Hotellet betalar 100 000 kronor till en romsk filmfestival för att slippa diskrimineringstvist i domstol.

DO och Förvaltningsbolaget Tegelbacken har ingått en förlikning. Ärendet rör en romsk kvinna som anmält hotell Sheraton, som drivs av Tegelbacken, för diskriminering. Kvinnan blev avvisad från hotellets frukostmatsal sedan hon övernattat på hotellet våren 2014. Hon befann sig i Stockholm för att medverka som föreläsare på en konferens om romer som arrangerats av regeringen.

DO stämde hotellet och yrkade på att företaget skulle betala 20 000 kronor i diskrimineringsersättning. Bolaget har nekat till anklagelserna om diskriminering.

Istället för att låta domstolen lösa tvisten har parterna nu i samråd med den romska kvinnan träffat en förlikningsöverenskommelse, skriver DO i ett pressmeddelande. Överenskommelsen innebär att bolaget betalar 100 000 kronor till Sveriges Internationella Roma Filmfestival (SRIF). Sheraton kommer dessutom att göra en särskild utbildningsinsats för sin personal med fokus på den romska folkgruppen.

Överenskommelsen innebär inte att bolaget medger diskriminering, påpekar DO i sitt pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA