Annons:
FÖRSÄKRINGSKASSAN
Nyhet
AVKarin ThorsellTyck till!

”Försäkringskassan borde ha haft koll”

I den statliga verksamheten måste arbetsgivaren lämna skriftligt besked om att en anställning upphör. Det kan Försäkringskassan inte visa att man gjort vid en provanställning i höstas. Nu har en uppgörelse träffats om nio månadslöner till den berörda kvinnan.

Två veckor innan kvinnans provanställning skulle ta slut meddelande Försäkringskassan att hon inte skulle få fortsätta. Men något skriftligt besked kom inte vilket enligt lagen om offentlig anställning, loa, betyder att anställningen fortsätter att gälla.   

När det uppdagades valde Försäkringskassan att inleda en tvisteförhandling med ST. Försäkringskassan hävdade att man skickat ett skriftligt besked, men kan inte visa att man gjort det, säger STs ombudsman Christian Camitz .  

– Man skulle kunna ha skickat beskedet med rekommenderat brev, men har inte gjort det. Arbetsgivaren ska också varsla facket två veckor innan provanställningen tar slut, men det har inte heller skett, konstaterar han.   

ST krävde tolv månadslöner till kvinnan, medan arbetsgivaren hävdade att las inte ger rätt till fler månader i kompensation än vad personen varit anställd – det vill säga provanställningens längd, sex månader. Men ST framhöll att eftersom kvinnans provanställning inte avslutats korrekt så hade hon kvar sin anställning som då hade pågått i nio månader. En uppgörelse gjordes därför om nio månadslöner till kvinnan.  

– Försäkringskassan borde ha haft koll på kravet om skriftligt besked. Jag kan förstå om de tycker att det är snöpligt, men de måste vara ute i mer god tid. De ska också ha uppföljning innan en provanställning tar slut. Det ska inte komma som en blixt från klar himmel två veckor innan att det inte blir någon förlängning, men så var det här. Därför tycker jag inte synd om arbetsgivaren, säger Christian Camitz.   

Bli den första att tycka till!