Annons:
Linköpings universitet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Forskarbluff utreds i Linköping

Linköpings universitet utreder anklagelser mot en tidigare anställd forskare för bedrägeri och vetenskaplig oredlighet. Forskaren ska bland annat felaktigt påstått sig vara professor vid högskolan.

En tidigare anställd forskare vid Linköpings universitet anklagas på en internationell webbsajt för bedrägeri och vetenskaplig oredlighet, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Lärosätet tillsätter två arbetsgrupper för att utreda dels den påstådda vetenskapliga oredligheten, dels övriga påstådda oegentligheter. Utredningen om oredlighet har inletts, medan utredningen om oegentligheter startar sitt arbete i början av januari.

Forskaren kom till Linköpings universitet som forskarassistent för sex år sedan och avslutade sin anställning några år senare. Enligt den internationella webbsajten ska forskaren ha byggt upp en verksamhet med oseriösa vetenskapliga tidskrifter, icke-existerande forskningsinstitut och konferenser i form av kryssningsresor. Hen påstås ha drivit sin verksamhet från ett litet kontor i närheten av Linköpings universitet, med påhittade medarbetare på webbsidan.

”Det kan säkert finnas flera på universitetet som handlat i god tro och som känner oro just nu för sitt samröre med den anklagade forskaren. Vi tar frågor om oredlighet på allra största allvar, och för allas skull är det bra att vi nu bringar klarhet i detta”, kommenterar Ulf Nilsson, dekan vid tekniska fakulteten, i pressmeddelandet.

Enligt uppgifterna har forskaren felaktigt beskrivit sig som professor vid Linköpings universitet och påstått att hen har varit partner till lärosätet i samband med flera välbesökta konferenser, där inkomsterna påstås ha gått direkt till forskarens företag.

Bli den första att tycka till!