Forskare bojkottar Segerstedtinstitutet

HÖGSKOLAN2015-08-14

I dag invigs Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Institutet ska forska om rasism, men invigningen bojkottas av 18 forskare vid universitetet i protest mot dess inriktning.

Regeringens löfte i förra årets regeringsförklaring infrias när ett nytt kunskaps- och resurscentrum om rasism, Segerstedtinstitutet, invigs vid Göteborgs universitet. Men projektet har kantats av kritik. I somras skrev hundra forskare under en debattartikel i GöteborgsPosten som ifrågasatte både inriktningen och projektledningen.

Undertecknarna ställer frågan varför regeringen inte använder den omfattande kunskap som finns i forskningen om rasism och strukturell diskriminering. I stället ska det kommunala Toleransprojektet i Kungälv ligga till grund för verksamheten, ett lokalt projekt mot extremism bland unga. ”Det som från början var en satsning på ett nationellt forskningscentrum har reducerats till att uppfylla behovet av att förvalta och utveckla praktiska erfarenheter från ett specifikt pedagogiskt och socialt arbete”, skriver artikelförfattarna.

I en ny debattartikel i dag i Dagens Nyheter förklarar 18 Göteborgsforskare att de inte tänker närvara vid invigningen på grund institutets inriktning. Avsaknaden av en strukturell analys leder till att den rådande maktordningen lämnas ogranskad och satsningarna riktas mot symptom snarare än mot orsakerna till samhällsproblem, skriver de. Enligt debattartikeln innebär institutets fokus att ”universitetet underordnas en politisk diskurs som utgår från enskilda riksdagspartiers agendor”.

De 18 undertecknarna uppmanar regeringen att överväga de förslag som lades fram i utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering från 2006, ledd av professor Masoud Kamali.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA