Forskningsanslag gick kvinnorna förbi

HÖGSKOLAN2011-01-17

a

Av:  Carl von Schéele

De tre rapportförfattarna, professor Agnes Wold, professor Ulf Sandström och fil. dr. Birgitta Jordansson, visar att manliga forskare konsekvent bedömts vara mer kapabla som ledare för forskningscentra än vad deras kvinnliga kolleger är. Männens forskning klassas dessutom som mer strategisk än kvinnornas.

Av de 20 forskare som fått mest är 19 män. Bland dem finns fem manliga forskare som tilldelats över 100 miljoner kronor var.

I rapporten undersöks satsningar på tre områden: medicin, teknik och naturvetenskap. Inom dessa discipliner är de flesta forskare män, bara var tredje till var fjärde är kvinna. Ändå är det oerhörda summor som gått kvinnorna förbi.

”I flera fall har kvinnor sållats bort, trots att det varit toppkvalificerade. Man kan inte undgå misstanken att fördomar spelat in vid bedömningen, som ofta gjorts av övervägande manliga internationella experter”, skriver författarna.

Ett annat problem är att satsningen lett till en minskning av medlen till andra forskare inom de undersökta områdena medicin, teknik och naturvetenskap. Likt en gökunge äter excellensgrupperna sina syskon ur boet, skriver rapportförfattarna.

De konstaterar också att 1-1,5 miljarder kronor har omfördelats från kvinnliga till manliga forskare. En bidragande orsak är att universitet med excellenta forskare tvingas att medfinansiera excellenssatsningarna.

Satsningen ska ändå fortsätta, förklarade minister Jan Björklund, FP, samma dag som rapporten publicerades.

Den hårt kritiserade Stiftelsen för strategisk forskning godtar inte rapportens slutsatser och ska nu göra en egen utvärdering. Vetenskapsrådet gör ett annat ställningstagande:

”För oss är jämställdhet en kvalitetsfråga. Vi uppskattar den extra blåslampa rapporten sätter på oss och på frågan”, kommenterar generaldirektör Pär Omling i ett pressmeddelande.

STs företrädare i högskolevärlden ifrågasätter satsningen på excellenta forskningsmiljöer.

– Vi i ST är starkt emot politisk styrning av vetenskap. För oss är det viktigt att den akademiska friheten värnas. Politikerna har en uppgift. De ska se till att pengar finns, men inte bry sig om hur forskningen bedrivs eller vad det forskas om, säger Ing-Marie Nilsson, ordförande i ST inom Universitet och högskolor, och andre vice ordförande i förbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA