Förslag om flexiblare regler för basår

HÖGSKOLAN2017-03-14

Regeringen vill reformera högskoleutbildningen för att öppna för fler studenter. Genom nya och flexiblare regler för basårsutbildningar ska fler få behörighet, enligt en promemoria från utbildningsdepartementet.

Utbildningsdepartementet skickar ut ett förslag till nya regler för behörighetsgivande basår på remiss. Syftet är att skapa fler vägar till högskolestudier och öka flexibiliteten för både studenter och lärosäten. Förslaget går ut på att basårsutbildningar ska bli bredare än i dag, så att fler får behörighet till en enskild högskoleutbildning.

Enligt dagens regler ska en sökande automatiskt antas också till den efterföljande högskoleutbildningen om studenten antas till basårsutbildningen. Studenten måste alltså välja inriktning på de fortsatta studierna redan före ansökan. Reglerna har visat sig få negativa konsekvenser både för den enskilde studentens valfrihet och lärosätenas möjlighet att erbjuda basårsutbildning.

Därför föreslår regeringen att kravet på att basåret ska följas av en specifik högskoleutbildning tas bort. I stället ska antagning till behörighetsgivande basårsutbildning kunna göras med antagning till en eller flera efterföljande högskoleutbildningar.

”Det här förslaget ger studenter ökade valmöjligheter eftersom de inte måste välja inriktning på de fortsatta studierna förrän efter basåret. Jag tror att det här gör så att fler kan studera på högskolan och dessutom skapar det större flexibilitet för de lärosäten som vill anordna basårsutbildningar”, skriver ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, S, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA