Förslag om myndighet kan hamna i sopkorgen

MILJÖ2015-04-02

Det finns mycket som tyder på att förslaget om en ny miljömyndighet kommer att hamna i papperskorgen. I ett uttalande skriver klimat- och miljöminister Åsa Romson att man i första hand inte förbättrar miljötillsynen genom stora myndighetsreformer.

Nyligen lämnades en nästan 600 sidor lång utredning som föreslog en omfattande rockad och omorganisation av myndigheternas uppgifter inom miljöområdet.

Exempelvis föreslår utredaren att det bildas en ny myndighet, Miljöinspektionen, som ska ta över tillståndsgivning, tillsyn och tillsynsvägledning från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna.

Om förslaget skulle bli verklighet skulle exempelvis länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen bli av med 270, 54 respektive 48 årsarbetskrafter, enligt utredningens beräkningar. Forskningsrådet Formas skulle enligt förslaget få förstärka sin verksamhet.

Men mycket talar för att utredningen, som beställdes av förra regeringen, åtminstone delvis kommer att hamna i papperskorgen. Klimat- och miljöminister Åsa Romson är kritisk mot att alla myndigheter inom miljöområdet inte omfattas av utredningen och skriver i ett uttalande:

”Ambitionen att förstärka tillsynen är i grunden bra. Vår bedömning är dock att man inte i första hand effektiviserar och förbättrar tillsynen genom stora myndighetsreformer. Vi kommer istället att se över hur vi i annat sammanhang kan åstadkomma förbättringar på detta område. Resursförstärkningar är en del. Vi avser att återkomma i den frågan i samband med vårpropositionen.”.

Redan på Miljöbalksdagarna i mars uttalade sig Åsa Romson om utredningen. På moderatorns påstående om att den då kommande utredningen kan hamna i papperskorgen svarade hon att ”det kan hända”.

”Alla utredningar betyder inte att de samma dag de läggs är regeringens förslag”, sade hon också.

Publikt har inte kunnat nå Åsa Romson, men hennes pressekreterare säger att gången är att departementet nu ska gå igenom förslagen och se vilka delar som eventuellt ska gå ut på remiss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA