Förslag om ny myndighet på miljöområdet

MILJÖ2015-03-30

Det bör inrättas en ny nationell myndighet på miljöområdet, föreslår en utredning. Den ska få namnet Miljöinspektionen och bland annat ta över tillståndsgivning och tillsyn från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna.

Det spretar på miljöområdet. Det finns många olika myndigheter som har ansvar både för olikartade och likartade uppgifter, menar utredaren Göran Ekström.

I dag är det 7 domstolar, 21 länsstyrelser, 12 miljöprövningsdelegationer, 16 nationella myndigheter och samtliga kommuner som har uppgifter inom miljöområdet. Utredaren anser att det finns brister i effektiviteten, rättssäkerheten och konkurrensneutraliteten i myndigheternas arbete.

Det är mot bakgrund av det som utredningen föreslår att en ny myndighet inrättas, Miljöinspektionen. I ett första steg ska den ta över tillståndsgivning, tillsyn och tillsynsvägledning från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna.

I ett andra steg ska regeringen överväga om det är ändamålsenligt att vissa uppgifter vid mark- och miljödomstolarna förs över till den nya myndigheten. Även tillsyn och tillsynsvägledning förs eventuellt över från övriga nationella myndigheter.

Utredaren har även sett över organisationen inom vattenområdet och föreslår att vattenverksamheten vid fem länsstyrelser flyttas till Havs- och vattenmyndigheten.

Forskningsrådet Formas ska få större inflytande. Utredaren anser att forskningen på miljöområdet är oöverskådlig och otillgänglig. Formas bör därför få i uppdrag att sammanställa och föra ut sådan forskning. Formas föreslås även ta över utvärderingen av miljömålen från Naturvårdsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA