Annons:
Rättsväsendet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Förslag skärpa säkerheten i domstolarna

Domstolarna ska få bättre möjligheter att förhindra hot och trakasserier. En utredning föreslår starkare verktyg för att få bukt med störningar i samband med rättegångar och göra det tryggare för vittnen och målsäganden.

Den särskilda utredaren Barbro Thorblad föreslår i betänkandet "Stärkt ordning och säkerhet i domstol" bland annat att domstolarna ska få bättre möjligheter att förhindra hot, trakasserier och påverkan av brottsoffer och vittnen. Åhörarna ska kunna hänvisas till en sidosal i stället för att följa förhandlingen inne i rättssalen. Rädda och utsatta brottsoffer och vittnen ska också få större möjlighet att närvara genom videokonferens. Ordföranden ska inte bara kunna visa ut störande personer från rättssalen, utan även från domstolsbyggnaden.

”Det är oerhört viktigt att parter och vittnen kan lämna sina berättelser utan att känna sig hotade eller påverkade av andra personer. Jag är därför glad över att utredningen kommer med så många konkreta förslag för att förbättra ordningen och säkerheten i våra domstolar”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik från Domstolsverket som redovisades av SVT på tisdagen registrerades 487 incidenter vid domstolarna under 2016. Det är en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Antalet incidenter har ökat snabbt under åren. 2009 rapporterades bara 170 incidenter av trakasserier, hot och våld, beslag, skadegörelse eller ordningsstörningar, uppger SVT.

Utredaren föreslår också skärpta regler för användande av mobiltelefoner under rättegångar och ett allmänt förbud mot att fotografera andra personer i domstolsbyggnaden. Däremot föreslås inget allmänt förbud mot särskiljande kläder, emblem eller symboler i domstolarna. Ett sådant förbud bedömer utredaren inte är förenligt med grundlagen.

Bli den första att tycka till!