Fortfarande låst förhandlingsläge

TRYGGHETSAVTALET2014-06-17

I morgon, onsdag, löper det statliga trygghetsavtalet ut efter att ha sagts upp av Arbetsgivarverket. Men parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Under tisdagen diskuterade STs förtroendevalda läget på ett avtalsråd.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar har facken och arbetsgivaren närmat sig varandra i några av de frågor man förhandlat om.

Men i den svåraste tvistefrågan – vad som ska hända med dem som har tidsbegränsade anställningar – är parterna fortfarande oense.

– Vad jag kan säga just nu är att det förslag som ligger på bordet är avsevärt sämre än det nuvarande trygghetsavtalet, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Förhandlingarna har pågått i ett år, ända sedan Arbetsgivarverket sade upp avtalet i juni 2013.

I dag, tisdag, hade STs förtroendevalda på myndighetsområdet ett avtalsråd där förbundets förhandlare redogjorde för läget.

– Vi förhandlade till långt in på natten och räknar med att fortsätta till sent onsdag kväll, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Från torsdag 19 juni finns risk för att statens anställda står utan något trygghetsavtal. Det betyder att de som sägs upp från och med torsdagen i princip inte omfattas av avtalet. De som redan är inne i trygghetssystemet påverkas däremot inte.

Arbetsgivarverket har hittills sagt nej till att förlänga avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA