Annons:
Arbetsrätt
Nyhet
Tyck till!

Fortsatt EU-kritik mot visstidssystem

Det svenska systemet har många kryphål som ger möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra. Det skriver Johannes Laitenberger, kabinettschef hos EU-kommissionens ordförande, i ett hemligstämplat brev som Ekot tagit del av.

Det var för några månader sedan som statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare skrev ett brev till EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barrosos kabinettschef Johannes Laitenberger och bad om förståelse för Sveriges system.

Svaret från Johannes Laitenberger hemligstämplades, både av Sveriges regering och kommissionen. Men nu har Ekot har läst brevet och konstaterar att kommissionen tycks vara inriktad på att ta Sverige till EU-domstolen om regeringen inte vidtar åtgärder.

"Kommissionen verkar ju stå på sig", säger Samuel Engblom, förbundsjurist på TCO i en kommentar till tidningen Kollega.

Diskussionen mellan EU och regeringen om hur Sverige använder visstidsanställningar har pågått under en längre tid.

TCO, som anmälde Sverige till EU-kommissionen, och kommissionen anser att systemet kan missbrukas genom att vikariat kan staplas på varandra under flera års tid utan att leda till en tillsvidareanställning. EU-kommissionen har tidigare hotat stämma Sverige inför EU-domstolen om en förändring inte kommer till stånd.

Bli den första att tycka till!