Fortsatt högt söktryck till högskolan

HÖGSKOLAN2015-04-20

Universitets- och högskolerådet, UHR, har fått in 385 512 anmälningar till höstens program och kurser på universitet och högskolor. Det är en minskning med en dryg procent jämfört med förra årets rekord.

Handelshögskolans kandidatprogram Business and Economics i Stockholm fick flest förstahandssökande av alla. På andra plats kommer läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i Stockholm följt av juristprogrammet vid Stockholms universitet. Nykomling på topplistan är ekonomprogrammet på Högskolan i Gävle, som går in på plats 20.

”Det är fortfarande de stora lärosätena som lockar flest sökande, bland annat beroende på att de har många av de eftertraktade specialistutbildningarna”, säger Susanne Wads­born Taube, chef för avdelningen för antagning och studentstöd, i ett pressmeddelande.

Lärosäten på traditionella studieorter som Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg dominerar även när det gäller vilka av höstens 14 769 kurser och 3 330 program som fick flest sökande totalt. Totalt minskar antalet utbildningar med 2 procent, från 18 390 för höstterminen 2014 till 18 099 för höstterminen 2015. Mer än sex av tio sökande till höstens utbildningar är kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA