Fortsatt kritik mot Kemikalieinspektionen

JUSTITIEKANSLERN2016-08-29

För drygt ett år sedan uttalade Justitiekanslern, JK, allvarlig kritik mot Kemikalieinspektionen för de långa handläggningstiderna i ärenden om bekämpningsmedel. Nu konstaterar JK att situationen fortfarande är ”ytterst problematisk”.

När Justitiekanslern efter anmälningar granskade Kemikalieinspektionen förra våren hade myndigheten 558 ärenden som hade legat i över ett halvår.

JK förvarnade redan då om att det skulle bli en uppföljning. Nu är den gjord, och den visar att andelen gamla ärenden minskat. Men inte så mycket som det verkade av den lista Kemikalieinspektionen först skickade in. Där saknades nämligen de riktiga långliggarna, 30 ärenden som kommit in under åren 2003-2010 och där det fortfarande saknades ett beslut.

När JK upptäckte det förklarade Kemikalieinspektionen att ”det verkar som om de nämnda åren på något sätt tyvärr har fallit bort” från uttaget ur databasen. Ett sådant fel är anmärkningsvärt och oacceptabelt, skriver JK i sitt beslut. När dessa ärenden till slut kunde räknas in fanns knappt 400 ärenden med en handläggningstid på över sex månader.

Det är för tidigt att säga om detta innebär ett hållbart trendbrott, bedömer JK. De långa handläggningstiderna är enligt JK ”fortsatt ytterst problematiska och utgör skäl att ännu en gång rikta allvarlig kritik mot myndigheten”. Ett antal ärenden överskrider också tidsgränser som är satta inom EU.

JK har skickat beslutet till miljö- och energidepartementet för kännedom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA