Fortsatt poststrejk i Finland

FINLAND2015-11-26

Strejken inom den finländska Posten, Posti, fortsätter. I morse lämnade drygt 200 postanställda i Karleby, Vasa och Jakobstad sina arbetsplatser i protest mot att arbetsgivaren hotat med lockout på fredag, skriver Svenska Yle i Finland.

Bakgrunden är att den fackliga organisationen, Post- och logistikunionen, PAU, och arbetsgivarna sedan 1 november förhandlar om ett nytt kollektivavtal. Förhandlingarna har försvårats av arbetsgivarnas krav på besparingar och nedskärningar. Arbetsgivarna vill exempelvis ha lägre tillägg för skiftarbete.

Strejken består av flera plats- och tidsbundna strejker. Arbetet i Nyland, Vanda, Lundo och Egentliga Finland har kommit igång igen. Men under onsdagskvällen gick postanställda i Jyväskylä, Seinäjoki, Tammerfors och Kuopio ut i strejk. Enligt varslet utvidgas strejken därefter bland annat till Vasa, Karleby och Jakobstad.

Men redan på torsdagsmorgonen lämnade drygt 200 postanställda i Karleby, Vasa och Jakobstad sina arbetsplatser i protest mot att arbetsgivaren hotat med lockout på fredag, skriver Svenska Yle i Finland.

Enligt arbetsgivaren finns inte någon post att dela ut.

”Det stämmer inte. Här är hyllorna fulla med post. På fredag delar vi dessutom ut Bostadsbladet här i Vasa”, säger huvudförtroendeman Kaj Johansson på de postanställdas fackförbund, PAU, till Svenska Yle.

Posti skriver på sin hemsida att den nuvarande bedömningen är att det kan det ta flera dagar eller i värsta fall veckor att komma ifatt de förseningar som strejken orsakar.

PAU och Posti träffas i dag igen hos riksförlikningsmannen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA