Fortsatt snedrekrytering till högskolan

HÖGSKOLAN2014-12-19

Fyra av tio unga nybörjare i den svenska högskolan har högutbildade föräldrar. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, och Statistiska centralbyrån, SCB.

De svenska lärosätena har i uppdrag att bredda rekryteringen till högskolan. UKÄ och SCB följer regelbundet upp arbetet. En ny rapport visar att 38 procent av nybörjarna yngre än 35 år under läsåret 2013/14 har föräldrar som är högutbildade, det vill säga att åtminstone en av föräldrarna har minst treårig eftergymnasial utbildning.

”Den sociala snedrekryteringen har med grova mått mätt inte förändrats under de senaste tio åren. Andelen nybörjare med högutbildade föräldrar har visserligen ökat i högskolan, men representativiteten har inte förändrats nämnvärt. Det beror på att det också i befolkningen som helhet har blivit vanligare med högutbildade föräldrar”, kommenterar UKÄs utredare Helen Dryler i ett pressmeddelande.

Det är stora skillnader mellan lärosätena. Bland dem som hade med minst 200 nybörjare förra läsåret varierade andelen nybörjare med högutbildade föräldrar mellan 30 och 73 procent. Störst andel med högutbildade föräldrar hade nybörjare vid Handelshögskolan i Stockholm och minst hade Högskolan Väst.

”En anledning till att skillnaderna är så stora mellan landets universitet och högskolor är utbudet av utbildningar. Statistiken om andelen studenter med högutbildade föräldrar säger i sig ingenting om hur bra ett lärosäte har lyckats med att bredda rekryteringen”, skriver Helen Dryler.

På utbildningarna till läkare och arkitekt har två av tre nybörjare högutbildade föräldrar. På utbildningarna till grundlärare, studie- och yrkesvägledare och röntgensjuksköterska hade ungefär var fjärde nybörjare högutbildade föräldrar, vilket motsvarar fördelningen i befolkningen. På utbildningarna till förskollärare, tandhygienist och yrkeslärare var andelen med högutbildade föräldrar mellan 19 och 22 procent, det vill säga under nivån i befolkningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA