Framtidsgrupp föreslår kompetensförsäkring

ARBETSMARKNAD2016-04-11

Trenderna i svenskt arbetsliv kräver omfattande reformer, anser ”Analysgruppen arbete i framtiden” i en debattartikel. Gruppen, som tillsatts av framtidsminister Kristina Persson, S, föreslår bland annat en allmän kompetensförsäkring och bättre vägledning för dem som står utanför arbetsmarknaden.

”Analysgruppen arbete i framtiden” har haft regeringens uppdrag att komma med förslag på åtgärder för full sysselsättning, låg arbetslöshet och en inkluderande arbetsmarknad på tio till femton års sikt. I dag lämnar gruppen sin slutrapport. I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver gruppens medlemmar sina förslag:

”Huvuduppgiften för framtiden är att få den svenska arbetsmarknaden att gå på två ben. För det första måste systemet för kompetensutveckling för alla anställda moderniseras för att möta en ny tids krav på flexibilitet och kompetens. För det andra krävs ytterligare åtgärder för att underlätta tillträdet för nyanlända, kort utbildade och personer långt från reguljärt arbete.”

Gruppen identifierar tre starka trender på arbetsmarknaden:

  • Digitaliseringen, som skapar nya jobb men också slår ut gamla.
  • Globaliseringen, som möjliggör högre välfärd, men skärper konkurrensen.
  • Åldrande befolkning, som ökar behovet av fler anställda i omsorgs- och hälsosektorn.

För att möta kraven på ständig omställning och livslångt lärande vill gruppen ge alla över 30 år möjlighet att få vägledning och information, samt införa en kompetensförsäkring, som ger den enskilde ekonomiska möjligheter att delta i kompetensutveckling.

Däremot avråder gruppen från idéer om en allmän medborgarlön:

”Vi ser ett behov av fler arbetade timmar snarare än färre. En medborgarlön riskerar att kraftigt öka de offentliga utgifterna, minska skatteintäkterna och hota den offentligfinansierade välfärden”.

Gruppen föreslår att en genomgripande översyn görs av såväl socialförsäkringar som skattesystem. Man påpekar att sysselsättningen påverkas av långt fler faktorer utöver de som gruppen haft möjlighet att analysera.

”Svensk konkurrenskraft och lönebildning måste fungera väl. Bostadsmarknaden och infrastrukturen har också en avgörande betydelse. Vidare behöver den svenska partsmodellen anpassas till den digitala ekonomin med ökat inslag av andra anlitandeformer än fasta anställningar. Detta är uppgifter för det fortsatta framtidsarbetet.”

I arbetsgruppen har Luciano Astudillo, Malmö stad, Pontus Braunerhielm, KTH och Entreprenörskapsforum, Anna Breman, Swedbank, Klas Eklund, SEB, Åsa-Pia Järliden Bergström, LO, Eva Mörk, Uppsala universitet, Annelie Nordström, Kommunal, Jesper Roine, SITE, Handelshögskolan i Stockholm, Azita Shariati, Sodexo, och Åke Svensson, Teknikföretagen, ingått.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA