Fredrik Quistbergh: Lyssna till livet omkring dig

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2017-06-21

Fredrik Quistberg lyssnar till sin vardag som journalist, författare och medföljande.

Av:  Fredrik Quistbergh

När lyssnade du på din vardag senast? Ljuden berättar en egen historia om samhället vi lever i. För över tio år sedan flyttade jag till El Salvadors huvudstad San Salvador. Jag kunde knappt ett ord spanska och fick på så sätt chansen att vässa min förmåga att iaktta och lyssna. Det var många nya och ovana ljud.

Jag lärde mig känna igen säkerhetsvakternas flöjtspelande på natten. Ett kort tvidelidi betydde »jag finns här och gör skäl för min lön«. Tre mer bestämda tvidelidi tvidelidi tvidelidi motsvarade »nu är det något på gång och jag har upptäckt det«. Jag lärde mig också skillnaden mellan pistolskott och fyrverkerier. Tricket för att kunna skilja dem åt handlar om avståndet mellan smällarna. Fyrverkerierna låter: Kaduuu, kaduuu. Pistolskotten: ka-ka-ka.

Sedan dess har jag försökt lyssna in varje ny plats jag kommit till. För snart två år sedan gick flyttlasset till Lettland. Min fru började jobba på svenska ambassaden i Riga och hela familjen hängde med. Riga kanske inte känns lika exotiskt som San Salvador och ljuden här skiljer sig inte heller så mycket från en svensk stadsvardag.

Här hörs:

Borrandet – det pågår ständigt byggarbete i huset. Trappuppgången är täckt av byggdamm. När tidigare hyresgäster flyttar ut tar renoveringen vid. Lägenheterna stöps i nya former för kortare eller längre kontrakt. Brummandet och hackandet från betongen som bilas bort blandas med korta stötar från borrmaskin.

Glasklirret – på innergården finns flera behållare för att sortera sopor. Kärlen för att återvinna glas används flitigast. Eller, rättare sagt, det låter mest om dem. Extra vanligt verkar det vara att tömma sina glas på söndagar. Ett koncent­rerat KLIRR-KLIRR-KLIRR fyller innergården när flaskorna rasslar ned i kärlet från plastpåsen. Men sedan finns också de rotande klirrljuden. Flaskor som har hela havet stormar i det djupa plastkärlet. Det är tillfälliga besökare som letar efter åtråvärd pant eller kanske en flaska med något innehåll kvar.

Men det finns också ljud som är mer unika:

Sopkvasten – varje morgon runt åttatiden hörs piassavakvastens borst mot innergårdens sten. Varje morgon hälsar gårdstanten med ett »Labrit«. Och varje morgon är löv eller byggrester snyggt bortstädade såväl ute på gatan som inne på gården.

Fyrverkerierna – i vår trappuppgång finns en informationsskylt om när, var och hur fyrverkerier är tillåtna. Trots hård reglering är det väldigt populärt. Varenda helg hörs kaduuu, kaduuu. Av erfarenhet vet jag att det rör sig om just fyrverkerier. Inte så spännande, kanske, men det känns faktiskt ganska skönt.

Hur låter din vardag?

Fredrik Quistberg, journalist, författare och medföljande.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

medföljande
Inlagt av Agneta (ej verifierad) lör, 06/24/2017 - 11:12
Hej Fredrik!
Läste just då ditt inlägg om ljud i vår vardag. Väldig trevlig läsning som fick mig att tänka på vilka ljud som finns omkring mig i vardagen. Kartläggning pågår!
Ha en fin midsommardag. Hos mig en väldigt tyst dag!
Inlagt av Birgitta Andersson (ej verifierad) lör, 06/24/2017 - 20:38
Vet vad du menar. Känner igen ljuden du beskriver. Fyrverkerierna!!! Här hos mej är det fågelkvitter och rassel från trädeträden när det blåser.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA