Annons:
Högskolan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Fusk med årets högskoleprov avslöjat

SVT avslöjar att en provledare hjälpt till att fuska på vårens högskoleprov, genom att fotografera provet och skickat ut det mot betalning. Stockholms universitet gör nu en polisanmälan.

I början av maj meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, att man inte upptäckt något fusk under årets högskoleprov. Nu visar det sig att en provledare på Stockholms universitet fotograferat av högskoleprovet och skickat ut det till ett fusknätverk en halvtimme före provets starttid. i utbyte mot betalning, enligt uppgifter från SVT. På Stockholms universitet välkomnas avslöjandet och högskolan har beslutat att polisanmäla händelsen:

”Det ska ses som en markering, det här är inte acceptabelt. Det är allvarligt, när det är en som är anställd som fått förtroendet att se till att provet kan genomföras korrekt. Och istället undergräver fusket”, säger Peter Wretling, chef på studentavdelningens enhet för antagning och högskoleprov, till SVT.

Enligt SVT har minst 60 personer fuskat sig igenom årets högskoleprov med hjälp av de läckta provblanketterna. Det är något fler än de 51 fuskare som avslöjades av UHR i samband med högskoleprovet i höstas. Avdelningschefen Tuula Kuosmanen vid myndigheten säger till SVT att avslöjandet är förfärligt:

”Jag skulle vilja säga att det är ett hedersuppdrag man har, man ansvarar för att ett prov går rätt till. Provet används för urval till högskolan och man är ju på något vis högskolans förlängda arm för att man är anställd av ett lärosäte eller provanordnaren.”

Bli den första att tycka till!