Fusk med årets högskoleprov avslöjat

HÖGSKOLAN2017-05-31

SVT avslöjar att en provledare hjälpt till att fuska på vårens högskoleprov, genom att fotografera provet och skickat ut det mot betalning. Stockholms universitet gör nu en polisanmälan.

I början av maj meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, att man inte upptäckt något fusk under årets högskoleprov. Nu visar det sig att en provledare på Stockholms universitet fotograferat av högskoleprovet och skickat ut det till ett fusknätverk en halvtimme före provets starttid. i utbyte mot betalning, enligt uppgifter från SVT. På Stockholms universitet välkomnas avslöjandet och högskolan har beslutat att polisanmäla händelsen:

”Det ska ses som en markering, det här är inte acceptabelt. Det är allvarligt, när det är en som är anställd som fått förtroendet att se till att provet kan genomföras korrekt. Och istället undergräver fusket”, säger Peter Wretling, chef på studentavdelningens enhet för antagning och högskoleprov, till SVT.

Enligt SVT har minst 60 personer fuskat sig igenom årets högskoleprov med hjälp av de läckta provblanketterna. Det är något fler än de 51 fuskare som avslöjades av UHR i samband med högskoleprovet i höstas. Avdelningschefen Tuula Kuosmanen vid myndigheten säger till SVT att avslöjandet är förfärligt:

”Jag skulle vilja säga att det är ett hedersuppdrag man har, man ansvarar för att ett prov går rätt till. Provet används för urval till högskolan och man är ju på något vis högskolans förlängda arm för att man är anställd av ett lärosäte eller provanordnaren.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA