Fyra av fem i otrygga jobb på universitet

HÖGSKOLAN2016-02-02

Fyra av fem nyanställningar på Göteborgs universitet gäller tidsbegränsade jobb, enligt statistik som tidningen GU-Journalen begärt ut. Det ser inte bra ut, medger rektor Pam Fredman.

För en tid sedan gjorde ST-sektionen på Uppsala universitet en undersökning om lärosätets rekryteringar januari – augusti 2015. Den visade att bara 13,5 procent av de som anställts fått ett fast jobb, tillsvidareanställning. 

Nu har personaltidningen vid Göteborgs universitet, GU-Journalen, gjort en motsvarande undersökning för januari – oktober 2015. Av de drygt 650 anställningar som universitetet gjorde under perioden var bara 19 procent tillsvidareanställningar. Lärare och forskare hade den högsta andelen korta jobb, 88 procent. Men även bland administrativ och teknisk personal var siffran hög, 72 procent.

I statistiken ingår inte doktorander, däremot 54 personer med meriteringstjänster som postdoktorer och biträdande lektorer.

Universitetets rektor Pam Fredman säger till GU-Journalen att det inte ser bra ut, och att hon hoppas att den pågående statliga utredningen om karriärvägar för unga forskare ska leda till en förändring.

STs vice sektionsordförande Helena Rohdén anser att situationen är oacceptabel, och påpekar att många kan ha tillfälliga jobb i 6-8 år eller längre. Otryggheten påverkar också maktrelationen på arbetsplatsen, framhåller hon. ”Risken är att medarbetare inte vågar påtala brister och problem och det är mycket allvarligt”, säger hon till GU-Journalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA