Glädje över Fas 3 inget krav

ARBETSMARKNAD2012-09-13

Den som blir erbjuden en praktikplats inom Fas 3 är inte tvungen att visa glädje över det. Det är innebörden av en dom i Kammarrätten.

Fallet gällde en långtidsarbetslös kvinna som Arbetsförmedlingen stängt av från Fas 3, jobb- och utvecklingsgarantin. Kvinnan hade blivit anvisad praktik på ett företag som sysslade med skruvar. Eftersom hon var allergisk mot nickel frågade hon om skruvarna innehöll nickel.

Arbetsledaren på företaget blev upprörd av samtalet och kastade ut kvinnan, och därefter beslutade Arbetsförmedlingen att dra in anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin.

Men så får man inte göra, enligt en dom i Förvaltningsrätten som senare bekräftades av Kammarrätten. Arbetsförmedlingen ansåg att kvinnan varit aggressiv och ifrågasättande, och därmed visat att hon inte var intresserad av platsen. Men hon hade tackat ja till anvisningen och skrivit på pappret, konstaterar domstolarna. Arbetsförmedlingen hade därför inte fog för beslutet att återkalla anvisningen.

Kvinnan själv tror att beslutet var ett straff för att hon uttalat kritik mot Arbetsförmedlingen i en lokal tidning.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA