"Glastak inom Kriminalvården ska bort"

KRIMINALVÅRDEN2016-12-22

Om det finns ett glastak inom Kriminalvården, som förhindrar utrikesfödda att göra karriär och få chefsjobb, då måste det tas bort. Det är ett av budskapen i ett julhälsning från generaldirektör Nils Öberg.

Med ett år kvar på sitt förordnande låter Nils Öberg skicka en julhälsning i form av en intervju på Kriminalvårdens webbplats.

Nils Öberg konstaterar att Kriminalvården har många utrikesfödda bland de anställda. Men representationen på chefsnivå är betydligt sämre. Utrikesfödda har inte bara språkkunskaper, utan också perspektiv, förhållningssätt och förståelse för människor som kommer från olika delar av världen, säger han.

”Det vi behöver jobba med, är att förstå varför de utrikesfödda inte söker chefstjänster. Om det är så att det finns ett glastak i vår organisation ska vi se till att ta bort det”, säger Nils Öberg.

Enligt Kriminalvårdens generaldirektör ska de skickligaste cheferna finnas allra längst ut i verksamheten, där ledarskapet prövas mest. Den första linjens chefer är kriminalvårdsinspektörerna. Fokus ska ligga på att stötta dem och ge dem så goda förutsättningar som möjligt.

Enligt den senaste medarbetarundersökningen är två av tre anställda stolta över att arbeta i Kriminalvården. Mindre än fyra av tio anser att Kriminalvården är en attraktiv arbetsgivare. Nils Öberg pekar på att Kriminalvården erbjuder en tuff miljö:

”Som i många yrken, där man jobbar nära och ständigt konfronteras med människor som har det svårt, tär det på personalen. Sen finns det andra myndigheter som betalar sina medarbetare mer än vad vi kan göra.”

Enligt Nils Öberg levererar också Kriminalvården bra resultat.

”Återfallen i brott har minskat de senaste tio, tolv åren med nästan tio procentenheter. Det är inte bara Kriminalvårdens förtjänst, men vi är en del av den framgången. Jag känner inte till något annat land som kan redovisa motsvarande siffror, där kan vi som organisation stå rakryggad och trygg”, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA