Sofia Jansson, administrativ samordnare på Kungliga tekniska högskolan, driver två poddar – en om litteratur och en om stickning.
Bild: Martina Holmberg
Sofia Jansson, administrativ samordnare på Kungliga tekniska högskolan, driver två poddar – en om litteratur och en om stickning.

Gnällig poddare läser och stickar

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-09-20

ST-medlemmen Sofia Jonsson är för tillfället föräldraledig från jobbet som administrativ samordnare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Men som poddare pausar hon inte.

Av:  Jenny Damberg

Vad var upprinnelsen till litteratur­podden »En förbannad podd«, som du gör tillsammans med Katarina Stenskytt?

– Katta är också statlig tjänsteman, men på Regeringskansliet. Vår vänskap inleddes 2012 med att vi fick för oss att vi skulle lära oss att springa till­sammans. Det slutade med att vi lärde oss att hata löpning tillsammans. I stället började vi prata om att ha en podd. Vi hade båda precis börjat läsa böcker igen, så det blev en litteraturpodd. Även om vi snabbt insåg att vi vill prata om mycket annat också.

Och namnet: Hur förbannade är ni?

– Vi är ganska gnälliga människor. I senaste avsnittet är det bilförare vi är upprörda över, men oftast är det feministiska frågor som gör oss förbannade.

Hur ofta tycker ni lika?

– Lite oftare än vad vi trodde från början. Det som skiljer oss mest är att Katta tycker mycket om tv-serien »Gilmore Girls«, som jag verkligen hatar.

Hur går inspelningarna till?

– I början satt vi och trängdes framför en mikrofon i Kattas säng. Sedan skaffade jag en egen mikrofon, så nu pratar vi och spelar in på Skype.

Du ingår också i gänget bakom stickningspodden »Rätt avigt«.

– Ja, vi är fem personer som gör den tillsammans. Vi ses alltid när vi spelar in, så det är lite svårare att få till. En bonus för min del är att stickning och ljudböcker går väldigt bra ihop, så jag kan kombinera mina hobbyer.

Att läsa böcker för att prata om dem – blir det i någon mening som att ha ytterligare ett jobb?

– Det känns lite som att ha en rolig läxa. Det är ju något man gärna vill färdigställa. Men ibland hinner man bara inte läsa. Då kan man lika gärna prata om det – att man inte har något flow eller att man som jag lider av startitis.

Startitis, vad är det?

– Det är ett begrepp som kanske är vanligast inom stickning. Det innebär att det finns en stark tjusning i att påbörja projekt, men mycket mindre i att färdigställa dem.

Bra begrepp.

– Ja, men jag lider av det.

Vad läser ni i höst?

– Jag kommer med all säkerhet att fortsätta traggla med Korpringarna-trilogin av Siri Pettersen. Jag lyssnar på den som ljudbok, men är lite för tankspridd för att kunna göra det så jag måste hela tiden gå tillbaka och lyssna om. Hittills har jag hunnit två timmar, av totalt tjugosju. Och det är alltså bara första boken av tre...

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA