Gör en plan för att komma bort från vanmakten

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2014-08-26

Det är inte ovanligt att man hamnar i en situation i sitt yrkesliv där man upplever instängdhet och vanmakt. I ett sådant läge behöver man ta sin frustration på allvar och formulera en plan för sig själv.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Den allra vanligaste kommentaren jag får under mina coachsamtal är: »Jag sitter fast och vet inte vad jag vill göra med mitt arbetsliv.« Skälen till denna känsla av villrådighet och frustration varierar så klart från person till person. Men det finns en återkommande anledning. Nästan alltid har de här personerna underkvalificerade jobb.

Jag börjar få intrycket av att det slösas rätt rejält med välutbildades kapacitet på våra arbetsplatser. Det allra märkligaste är att nästan samtliga som jag talat med faktiskt har bett sin närmaste chef om att få nya utvecklande arbetsuppgifter – utan att möta något som helst intresse.

En yngre kvinnlig akademiker våndades över huruvida hon skulle säga upp sig och försöka hitta ett annat arbete. Kollegerna var visserligen sympatiska och roliga att jobba ihop med, men hon ansåg inte att det var tillräckligt för att stanna kvar. Vi försökte då i coachsamtalet ringa in vad hon i stället skulle vilja arbeta med och om hon behövde någon ytterligare utbildning för att ta sig vidare.

Mitt förslag var att hon skulle lägga upp en plan där hon formulerade sitt yrkesmål, tänkte ut realistiska delmål och när i tiden hon skulle ha nått dem. Ett sätt att ta sig ur en passiviserande situation är att på detta sätt ta sin frustration på allvar och fundera över vad man verkligen vill uträtta på sitt jobb under de närmaste åren. Genom att skapa en sådan framtidsplan kan känslan av instängdhet och vanmakt minska. Över huvud taget tror jag att vi alla skulle må bättre på jobbet om vi då och då stannade upp och seriöst försökte svara på frågan: »Vad vill jag egentligen göra?«

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA