När Göran Greider ger ut en bok om trädgårdsodling handlar det också om författarens egna politiska uppfattning. »Ja, jag drar en del av mina favoritförslag«, skrattar han.
Bild: Jan-Åke Eriksson
När Göran Greider ger ut en bok om trädgårdsodling handlar det också om författarens egna politiska uppfattning. »Ja, jag drar en del av mina favoritförslag«, skrattar han.

Göran Greiders gröna värld

KULTUR: FÖRFATTARE2017-02-14

I allt Göran Greider skriver – journalistiskt och skön­litterärt – är det lätt att spåra hans samhällsengagemang. Det gäller också hans nya bok om trädgårdsodling, där han lyfter fram politiska vinklar på blomster­prakten.

Av:  Birgitta Haglund

– Det roliga med att odla sin trädgård är att även när det går åt helvete, om växter dör, så lär man sig något av det: så här är klimatet och jorden på det här stället, säger Göran Greider.

Han är författare, debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten – men också fritidsodlare.

I mars kommer I trädgården hörs and­ra ekon ut på Ordfront förlag. Språket i denna bok är ofta poetiskt och intrycket är impressionistiskt. Läsaren möter fyra essäer som utgår från års­tiderna, men även dikter, folkbildande fakta om exempelvis trädgårdens historia, recept på syrensaft, favorit­smoothies och odlingstips. Och inte minst Göran Greiders inspirerande bilder av sin trädgård, tagna med mobil­kamera, där växternas skönhet lyfts fram.

Göran Greider delar sin tillvaro mellan närförorten Årsta i Stockholm och sitt hus i Dala-Floda i västra Dalarna, där hans kuperade trädgård prunkar.

– Jag tror att jag innerst inne för­söker återskapa min farfars trädgård. Den tycktes vara så full av hemligheter. Det fanns snår, prång och gångar, träd att klättra i…

Han inleder boken med konstatera att trädgården är vår egen plätt på jorden. Att den ger en känsla av hemkomst.

– Har man en trädgård så är man förtöjd vid en plats som man lär känna. Det blir som att kasta ankar. Och det tycker jag har ett stort värde i vår globa­liserade tid.

Ändå kände han, när flyktingarna kom i stort antal över Medelhavet, dåligt samvete över att han själv lade tid på trädgårdspåtande. »Mitt privilegierade liv lyste emot mig«, skriver han.

Göran Greider vill med sin bok belysa att odling kan ge oss bättre förståelse för naturen och var vi kommer ifrån.

– Ögonen öppnas när man intresserar sig för sin trädgård. Man inser snabbt daggmaskars värde och att utan gödsel kan vi inte leva i den här världen.

Odling har blivit en stark trend. I Stockholms närförorter har pall­kragar med spirande växter förökat sig på gräsmattorna mellan husen under sena­re år. Göran Greider tycker att det är viktigt att vi gör våra städer grönare för att minska deras belastning på jordens ekosystem. I sin bok gör han många kopplingar mellan trädgård och politik, exempel­vis odlarens möjlighet att välja naturgödsel i stället för konstgödsel.

– Jag tror att vi ökar vår ekologiska medvetenhet genom att odla.

Klimatfrågan är egentligen inte en fråga utan ett svar på vår skenande civilisation – den industriella och den patriarkala, menar Göran Greider. Samtidigt skriver han att »det vilda över­lever inte utan civilisation«, och menar att det krävs att människan aktivt griper in om ekosystemen ska kunna räddas. Exempelvis genom att sätta stopp för det slöseri det innebär när butiker kasserar grönsaker och frukter med små defekter.

Göran Greider synliggör i sin bok flera politiska perspektiv på trädgårdens växter.

– Folk tror att löjtnantshjärta eller syren är ursvenska torparväxter. Men många av våra vanligaste växter är importerade, ofta genom koloniala övergrepp på fattiga länder. Våra rabatter är spegelbilder av vår imperialistiska historia.

Trädgårdar har alltid använts av makthavare för att manifestera sitt inflytande, menar han.

– Ta Versailles. Jag skriver också om Erdoğan i Turkiet, han har skapat en gigantisk trädgårdsanläggning bara för att imponera.

Trädgårdsprakt som maktspråk, alltså. Men trädgårdar kan även ge en motbild till »den ekonomiska männi­skan« som drivs av vinstmaximering och skövlar allt i sin värld.

Göran Greider menar att odling kan förändra människor till det bättre genom att motverka vad han kallar art-egoism.

– Vi placerar alltid vår egen arts intressen före alla andra arters. Men genom trädgårdsodling kan vi identifiera oss med växternas behov, och då har vi överskridit vår egen art.

I boken passar Göran Greider på att argumentera för förkortad arbets­tid.

– Ja, jag drar en del av mina favoritförslag, skrattar han självironiskt. Jag tror att det enda som i förlängningen kan rädda den här planeten, det är att vi jobbar mindre. Vi får då tid till att vara mer aktiva i föreningar, vi blir bättre demokrater och vi kan odla lite mer. De som vill det, vill säga…

Chefredaktör, författare och debattör

I mars kommer Göran Greiders nya bok, I träd­gården hörs andra ekon, ut på Ordfront förlag. Titeln kommer från en diktrad av poeten T. S. Eliot. Göran Greider skriver: »I fyra essäer, eller snarare meditationer, och i en rad små utvikningar lyssnar jag till ekon från trädgårdskonstens långa historia och min egen trädgård och dess omgivningar.«

Göran Greider är författare, politisk debattör och sedan 1999 chefredaktör på Dala-Demokraten. Han har gett ut över trettio dikt­samlingar, debatt- och essäböcker och har fått en mängd priser. Det senaste var Gustaf Fröding­sällskapets lyrikpris 2013.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA