Gravida anmäler ofta diskriminering

JÄMSTÄLLDHET2012-03-09

Unga kvinnor blir systematiskt diskriminerade i arbetslivet när de är gravida eller ska vara föräldralediga. Det får allvarliga konsekvenser för deras fortsatta arbetsliv, hävdar DO.

Fyra av tio anmälningar som Diskrimineringsombudsmannen, DO fick in under 2011 berörde arbetslivet. Av dem gällde ungefär en fjärdedel diskrimineringsgrunden ”kön”, och mer än varannan av dessa rörde missgynnande i samband graviditet. Dessutom fick DO in 61 anmälningar som handlade om missgynnande i samband med föräldraledighet.

”Den röda tråden i dessa anmälningar är det faktum att kvinnor föder barn och att kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten, vilket leder till att de inte får samma villkor i arbetslivet”, skriver DO i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet berättar myndigheten om ett antal enskilda fall där kvinnor diskriminerats sedan arbetsgivaren fått reda på att de varit gravida. Exemplen har hämtats från både privata och offentliga arbetsgivare.

DO föreslår att föräldraförsäkringen blir mer individualiserad och att en större del av föräldraledigheten knyts till papporna:

”En jämn fördelning av föräldraförsäkringen är bra både utifrån ett jämställdhetsperspektiv, som främjar jämställdheten på arbetsmarknaden och bidrar till att båda föräldrarna har möjlighet att kombinera barn och jobb på samma villkor, och ett barnperspektiv som ger barnet möjlighet att ha en nära relation med båda sina föräldrar”, kommenterar DO Agneta Broberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA