Annons:
Det saknas folk som kan jobba med att sköta skog, naturreservat, vandringsleder och friluftsområden. Nu vill regeringen fylla tomrummen med nyanlända och långtidsarbetslösa.Bild:Mostphotos
ARBETSMARKNAD
Nyhet
AVKarin ThorsellTyck till!

Gröna jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa

Flera myndigheter är med när regeringen nu inleder en treårig satsning på gröna jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. I december aviserade regeringen satsningen och nu är detaljerna klara. Totalt satsas 910 miljoner kronor och det väntas kunna ge drygt 5 000 jobb.

I dag saknas det arbetskraft i form av bland annat skogsarbetare, maskinförare och personer som kan sköta naturreservat, vandringsleder, trädgårdar och friluftsområden samt städa stränder. Det är de här jobben som regeringen vill matcha nyanlända och långtidsarbetslösa med genom att erbjuda praktik, moderna beredskapsjobb eller andra subventionerade anställningsformer.

De myndigheter som ingår i satsningen är Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Trafikverket, Naturvårdsverket, de 21 Länsstyrelserna samt Arbetsförmedlingen som är med utifrån sitt ansvar inom arbetsmarknadspolitiken.

Målet är att 1 630 personer ska omfattas i år och 1 750 personer per år 2019 och 2020. 

– Tanken är att de som tar del av insatsen efter ett år ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna anställas av företag inom gröna näringar som i dag har svårt att rekrytera, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Miljöminister Karolina Skog pekar på att satsningen både leder till jobb och att naturen blir tillgänglig för fler.

– Det innebär en ambitionshöjning i arbetet för att rusta upp ledsystem och vandringsleder, att sköta naturreservat och att bekämpa invasiva främmande arter, säger hon.

Skogsstyrelsen får ansvaret för att koordinera och samordna myndigheterna samt lämna rapporter till regeringen om hur arbetet går.

Bli den första att tycka till!