Det saknas folk som kan jobba med att sköta skog, naturreservat, vandringsleder och friluftsområden. Nu vill regeringen fylla tomrummen med nyanlända och långtidsarbetslösa.
Bild: Mostphotos
Det saknas folk som kan jobba med att sköta skog, naturreservat, vandringsleder och friluftsområden. Nu vill regeringen fylla tomrummen med nyanlända och långtidsarbetslösa.

Gröna jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa

ARBETSMARKNAD2018-01-17

Flera myndigheter är med när regeringen nu inleder en treårig satsning på gröna jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. I december aviserade regeringen satsningen och nu är detaljerna klara. Totalt satsas 910 miljoner kronor och det väntas kunna ge drygt 5 000 jobb.

Av:  Karin Thorsell

I dag saknas det arbetskraft i form av bland annat skogsarbetare, maskinförare och personer som kan sköta naturreservat, vandringsleder, trädgårdar och friluftsområden samt städa stränder. Det är de här jobben som regeringen vill matcha nyanlända och långtidsarbetslösa med genom att erbjuda praktik, moderna beredskapsjobb eller andra subventionerade anställningsformer.

De myndigheter som ingår i satsningen är Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Trafikverket, Naturvårdsverket, de 21 Länsstyrelserna samt Arbetsförmedlingen som är med utifrån sitt ansvar inom arbetsmarknadspolitiken.

Målet är att 1 630 personer ska omfattas i år och 1 750 personer per år 2019 och 2020.

– Tanken är att de som tar del av insatsen efter ett år ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna anställas av företag inom gröna näringar som i dag har svårt att rekrytera, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Miljöminister Karolina Skog pekar på att satsningen både leder till jobb och att naturen blir tillgänglig för fler.

– Det innebär en ambitionshöjning i arbetet för att rusta upp ledsystem och vandringsleder, att sköta naturreservat och att bekämpa invasiva främmande arter, säger hon.

Skogsstyrelsen får ansvaret för att koordinera och samordna myndigheterna samt lämna rapporter till regeringen om hur arbetet går.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA