Häkteschefer i Huddinge frikänns

ARBETSMILJÖ2015-02-02

De tre chefer som stått åtalade för arbetsmiljöbrott efter mordet på en häktesanställd 2011 frikänns. Tre av Södertörns tingsrätts sex ledamöter var dock skiljaktiga och ville döma två av cheferna för arbetsmiljöbrott.

Det var 3 oktober 2011 som en kriminalvårdare misshandlades till döds vid häktet i Huddinge. Trots att den häktade mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården, vilket var emot reglerna. Hon var tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och övermannades då av honom. Hon skadades så svårt att hon avled av sina skador.

I somras väckte åklagaren åtal mot de tre chefer som då arbetade på häktet, men som har lämnat arbetsplatsen. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död.

Nu frikänns samtliga tre chefer av Södertörns tingsrätt. Rätten skriver att kravet på att en arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall inte innebär att de behöver ha brustit i sina skyldigheter så snart en olycka eller ett dödsfall inträffar.

”I stället krävs det att denne avvikit från vad som allmänt sett kan anses vara rimliga åtgärder för att en arbetsgivare ska anses ha brustit i sina skyldigheter, skriver rådmannen Fredrik Nydén”, som var rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Södertörns tingsrätt anser att åklagaren inte har kunnat bevisa att häktet Huddinge saknat rutiner. Rätten anser inte heller att man kan dra slutsatsen att mordet inte skulle ha inträffat om de extra rutiner som åklagaren efterlyst funnits på plats.

Tre av domstolens sex ledamöter var dock skiljaktiga och vill döma två av de åtalade cheferna för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter.

De skiljaktiga skriver i domen att flera av rutinerna hade brister. De bedömer det som sannolikt att mordet inte skulle ha inträffat om två kriminalvårdare fört den intagne till rastgården. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA